Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечният въпрос на Хамлет звучи на 45 езика в Малката базилика в Пловдив

| обновено на 21.02.19 в 12:24

Международният ден на майчиния език, ще бъде отбелязан в Пловдив с четене на Шекспир на повече от 45 езика. Празникът ще се състои тази вечер в Малката базилика в Пловдив и се организира от Българо-турския литературен клуб.

Денят на майчиния език се чества ежегодно по света от 2000 г. с  цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие, а датата е избрана от ЮНЕСКО неслучайно. На 21 февруари 1952 година в Дака, столицата на днешен Бангладеш, от куршумите на полицейски служители са били убити студенти - участници в демонстрация за защита на родния си език -  бенгалски, който те са поискали да се признае за официален език в страната.

„За втора поредна година организираме празник по повод Деня на майчиния език, а идеята е да съберем всички общности , които живеят в града под тепетата“, разказва Шeнар Мехмед Али от Българо-турския литературен клуб.

„В музикално-поетичния спектакъл ще участват както представители на етносите от града, така и чуждестранните студенти,  които се обучават в нашите Пловдивски университети. Ще има цитат от Шекспировата пиеса „Хамлет“ – „Да бъдеш или да не бъдеш - това е въпросът“, който ще имате възможност да го чуете на над 45 езика, в това число много екзотични езици като кхоса, сесото, тамил, панджаб. Избираме Шекспир, тъй като 2019 година се навършват точно 455 години от рождението на гениалния английски поет и драматург. Той е преведен и на всички официални езици. Именно затова решихме да е Шекспир“.

Тази година членовете на Консулския клуб - Генералният консул на Турция и останалите почетни консули, също ще се включат в празника. Все още е изненада какво ще подготвят - мисъл на популярна личност от държавата, която представляват,  изречена на техния език или стихотворение.

Освен четенето на Шекспир, участниците в празника подготвят и друга програма. Тя  ще е и своеобразен поздрав към Пловдив, който тази година е Европейска столица на културата.

„Ще представят своите традиции, музика и танци от държавата, от която идват. Другото интересно тази година в програмата сме включили и жестомимиката, тъй като в града ни има хора, които по този начин си общуват.“ 

На финала ще бъде отправено  общо послание за Деня на майчиния език, а за  всички които ще се включат в празника са предвидени грамоти за участие.

„Смятаме през следващата година да излезем и извън границите на Пловдив и да обогатим инициативите ни, свързани с отбелязването на Деня на майчиния език“, допълва Шенар Мехмед Али от Българо-турския литературен клуб.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна