Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти от НАТФИЗ представят танцов спектакъл по Чехов

4
Снимка: Теодора Тодорова, НАТФИЗ

Утре вечер от 19,30 часа третокурсниците от класа на проф. Александра Хонг „Театър на движението – пантомима“ ще излязат на Сцена 47 в НАТФИЗ, за да играят за първи път „1001 страсти“. Това е технияj дипломен спектакъл, който у нас поставя Олег Лабозин, син на небезизвестния Олег Николаевич Лабозин – режисьор със задълбочени изследвания в областта на театъра за деца и младежи. Руският специалист за втори път работи с нашите студенти от НАТФИЗ.

Страстта, Страхът, Похотта, Смъртта и Любовта са героите в танцовия спектакъл „1001 страсти“. През последните седмици студентите на доц. Александра Хонг репетират по 10 часа на ден за тази премиера. 

Постановката е на младия Олег Лабозин, който в последните години прави успешни спектакли в куклените, младежките и драматичните театри в Русия и зад граница. „1001 страсти“ всъщност е пластическа фантасмагория по Антон Павлович Чехов", бърза да уточни той:

„Този разказ на Чехов при мен беше по някакъв начин разработен, той беше вътре в мен, мислих върху него. Реших, че този разказ е много подходящ за пластическия спектакъл, който може да се получи в този клас в НАТФИЗ. Това първо, и второ - Чехов е толкова добър писател, че даже в такъв малък разказ, по някакъв начин е хумористичен. Освен това има мъдростта да вплита вътре и трагедията на човека“.

Асистент-режисьор на Олег Лабозин в този спектакъл е д-р Маргарита Божилова:

„Той работи много нежно със студентите, с много обич. Понеже той е и актьор, и режисьор, на мен ми беше много любопитно именно аз да виждам как работи руската школа. И всъщност той е като извора, който е дошъл при нас и този плам, с който той показва, разказва, с който измисля, тъй като пластическите картини той ги измисля, този процес е много интересен, студентите много го харесват".

Паулина Попова, Цветан Русев и Гергана Ценова са трима от студентите, които участват в „1001 страсти“. Паулина в ролята на танцьорката в кръчмата, Цветан - като Антонио и Гергана - като Анета:

„Отначало мислехме, че ще ни бъде по-трудно да работим с него, но се оказа, че той е доста земен човек. Той е от хората, които се стремят към перфектното, но в същото време и се стараят да не убиват желанието. Следователно това ни помогна“.

„Чехов през танц е нещо ново, но е нещо, което е много интересно, и нещо, което не съм виждал досега“.

„За спектакъла сме готови. Като вътрешно усещане – може би също - да. Доста се вълнуваме, тъй като това е голямо нещо“.

Репортажа на Светослава Кузманова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна