Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Симфонични страници" от творчеството на Георги Минчев - вече на компактдиск

| обновено на 21.02.19 в 16:56

Отбелязването на 80-годишнината на композитора Георги Минчев, което започна с концерт на Симфоничния оркестър на БНР на 1 февруари в зала "България", беше продължено и с юбилейно издание на Музикална къща БНР – с компактдиск, наречен „Симфонични страници“.

Роден на 29 януари 1939 г., Георги Минчев прави първите си стъпки в музиката на пианото. Преминава обучение в Музикалната академия в София при Марин Големинов, а в Москва специализира при Родион Шчедрин и Арам Хачатурян. Големият Шчедрин заявява: „Много обичам музиката на Георги Минчев! Струва ми се, че той е успял да постигне най-трудното – притежава свой собствен глас в нашия гъстонаселен музикален свят. Винаги търсещ, винаги нов, но заедно с това владеещ драматургията на възприятието на съвременната музика.“

Георги Минчев е от малкото музиканти с титлата академик на БАН. Вече 60 години името и биографията на композитора са свързани с Българското национално радио - за заслугите си той е отличен с наградата „Сирак Скитник“ 2008. Колкото до този нов компактдиск - трите произведения, включени в него, са записани от Симфоничния оркестър на БНР с диригентите Емил Табаков, Милен Начев и Росен Миланов. Почитателите на съвременната българска музика могат да го открият в Рекламно-информационния център на БНР на бул. "Драган Цнаков" №4 в София.

Татяна Иванова разговаря с Георги Минчев за емоциите му като автор сега, когато този албум вече е факт. Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна