Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Делчев, ДБГ: С фалшиви ТЕЛК-ове се печелят избори

Димитър Делчев
Снимка: БГНЕС

„Дупката“ с фалшивите ТЕЛК-решения е покровителствена на най-високо държавно ниво, защото така се купуват гласове. Това заяви в предаването „Нещо повече“ лидерът на извънпарламентарната партия Движение „България на гражданите“ Димитър Делчев.

„Няма как държавата да е плащала 220 милиона за инвалидни пенсии през 2000г., в момента да плаща 1,7 млрд. и някъде да няма проблем при намаляващо население. Това не е проблем на конкретни доктори и болници, а национален проблем. Продължава да няма план за излизане от тази драматична яма“, заяви Делчев и допълни:

„Защо никой нищо не прави, за да запуши тези дупки в швейцарското сирене, наречено „система за ТЕЛК“. Според настук има политически чадър. Този 1 милиард изтича основно в посока на това парламентарните политически партиида осигуряват избиратели и ресурси за следващите избори.

Според Делчев не е случайно, че разбитата схема за фалшиви ТЕЛК-решения във Варненско е била за турскоговорящи граждани, а най-сериозен проблемът е в етнически смесени райони.

„В град Долна Баня, недалеч от София, огромен процент от ромското население е с астма. Това е световен феномен - няма такава концентрация на астма в планински район. Възползвалите се от инвалидни пенсии между 170 и 250 лева много добре знаят кой лекар им е дал ТЕЛК-а и кой им е позволил да взимат всеки месец тези пари. Те знаят, че ако съответният човек на власт на местно ниво не спечели следващите избори, това може да им се отрази на тези пари, които взимат“, каза Делчев.

Целият разговор чуйте в прикачения файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна