Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов: България няма да преговаря с Русия за оръжейните лицензи

Вицепремиерът Красимир Каракачанов
Снимка: БГНЕС

Нямам информация, че представител на чужда държава е организирал взрив на площадка на ВМЗ-Сопот. Няма такива данни. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира изявлението на Бойко Ноев в предаването „Неделя 150“ на БНР, че по данни на британските специални служби още един агент, замесен в отравянето на Сергей Скрипал, е бил в България по време на взрива.

На въпрос дали чужда държава се опитва да влияе върху българската оръжейна индустрия, Каракачанов отговори, че за последните 30 година не една страна се е опитвала да спъва развитието на българския военно-промишлен комплекс.

„В миналото България беше седма-осма в света по обороти на продадено оръжие. Последните години, всъщност – през всички тези години – загубата на пазари е придружена от опити от страна на Русия да постави въпроса за т.нар. лицензи“, коментира Каракачанов.

Вицепремиерът опроверга твърденията на Бойко Ноев, че България се е съгласила въпросът за лицензите да бъде обсъждан.

"Има един стар спор между България и Русия - руснаците твърдят, че военното производство в България се извършва по техни лицензии, което не е вярно. Всички български правителства досега са отхвърляли тази теза. За първи път това правителство, под ръководството на Министерство на икономиката и в частност Караниколов, прави пробив в тази българска позиция, което кара сдружението, на което академик Воденичаров е съпредседател, да пише писмо до цялото правителство, до всички държавни власти, в което казва „с тревога научаваме, че Министерство на икономиката е поканило по своя инициатива руската страна за преговори…“. Отправянето на покана от българска страна означава само едно - че България е готова готови на компромиси“, заяви по-рано Ноев в "Неделя 150".

„Подобно нещо българското правителство не си е и помисляло. Това, че руската страна поставя на всяка двустранна среща въпроса за лицензите, си е тяхна политика и тяхна тактика“, каза Каракачанов.

„България няма никакво намерение – не по политически причини, а поради липса на каквито и да е юридически основания – да плаща пари за лицензи или някакви други пари на трета страна за производството на нашия военно-промишлен комплекс“, допълни Каракачанов:

„Подобни разговори - България да плаща някакви лицензионни права, никой няма намерение да върши подобно нещо, защото просто няма никакви юридически основания. Ако Русия имаше основанието да претендира, че като наследник на Съветски съюз има права върху това производство, щяха за тези 29 години, откакто България е демократична държава, щяха да заведат дело. Фактът, че  30 години никой не е завел никакво арбитражно за никъде по света с претенции за подобно нещо показва, че самата руска страна много добре разбира, че няма юридически основания за подобни претенции. Този въпрос е поставян на всички видове срещи в последните 28-29 години. Не е имало пробив. Мисля, че не само това правителство, но в и следващите български правителства никой няма да си позволи с подобен ход да нанесе загуби на българската индустрия“.

Каракачанов не коментира членството в СБОИ (Сдружение “Българска отбранителна индустрия") на дружества под шапката на Министерството на икономиката.

Работим добре с бизнеса от оръжейната промишленост, защото и в двата проекта – за корабите и за бронираните машини сме предвидили условия, с които да дадем възможност на български фирми да участват в тези проекти, каза Каракачанов и допълни:

„При корабите условието е минимум един от двата кораба да бъде построен в България. Мога да ви кажа, че фирмите, които до момента проявяват интерес, са готови и двата да ги построят в България. Това са 7 фирми, от които очакваме буквално в следващите тридесетина дни да получим оферти. По отношение на бронираната машина сме заложили още по-ясни условия - минимум 20% от разходите по проекта трябва да бъдат ангажирани с български производства – компоненти от бронираните машини трябва да бъдат производство на български фирми. Най-лесният вариант беше да знаеш държавите, които произвеждат хубави бронирани машини, знаеш парите, които ти можеш да похарчиш, правиш един конкурс и казваш:  „Давайте сега“ и ги купуваш наготово. Ние искаме, макар и по-бавния, а бих казал и по-трудния начин – да ангажираме български предприятия. В края на краищата става въпрос за пари, отделени от джоба на българския гражданин. Хубаво е поне една част от тях – това, което можем да си позволим, е тези пари от българския данъкоплатец да работят за българската икономика“.

Разговорите за придобиването на нов изтребител за авиацията вече са започнали, като това е станало на конференцията по сигурността в Мюнхен преди 10 дни с представители на производителите от "Локхийд Мартин".

„Беше ми отговорено, че в рамките на 36 месеца след подписването на договора самолетите могат да бъдат доставени. Другата спекулация, която се лансираше - че едва ли не Швеция е много сърдита и ще води съдебни дела - подобно нещо няма! Още в началото на февруари проведох в Букурещ среща с шведския министър на отбраната, на която шведската страна заяви, че те разбират нашия избор и ни уверяват, че ако се наложи и България в даден момент не може да сключи договор със САЩ, те са на разположение да започнем разговори с тях“.

Интервюто с министър Каракачанов можете да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!