Eмисия новини
от 18.00 часа

Янко Янков: Ако избирателите решат, ДПС ще работи и с ГЕРБ, и с БСП

Янко Янков, заместник-председател на ДПС
Снимка: БГНЕС

Не е имало сделка между ДПС и ГЕРБ за повишаване на прага на преференцията в Изборния кодекс, заяви в предаването „Неделя 150“ по програма „Хоризонт“ на БНР заместник-председателят на Движението за права и свободи Янко Янков. Той посочи, че не са били подкрепени предложенията на ДПС за машинното гласуване, уседналостта, употребата и на други езици по време на предизборната кампания.

„Тези предложения изобщо не бяха подкрепени“, коментира Янков.

Той нарече реакциите, последвали вдигането на прага на преференциите „недостойно поведение“ и посочи, че ДПС винаги е било против този начин на използването на преференциите.

Според него това е начин за манипулиране на мажоритарния вот.

„Това е манипулиране на изборните резултати и затова винаги сме били против преференциите“, коментира заместник-председателят на ДПС.

Янков каза, че притесненията на Движението са, че в много български общини с 9 преференциални гласа даден кандидат може да пренареди цялата партийна листа и от последно да отиде на второ място.

Според него това може да наруши структурата на представителство в общинските съвети, защото „всяка една партия си планира колко икономисти да има, колко юристи да има“.

„Хората, които са на първите места в листите, партиите ги номинират като специалисти, хора с голям политически опит, които имат много повече възможности и качества активно да представляват политиката на партията“, аргументира се заместник-председателят на ДПС.

„В крайна сметка политическата партия носи отговорност за политиките, които провежда“, каза още Янко Янков.

Той коментира, че пришиването на една партия към друга вреди на демокрацията и политическата система, а ДПС изразява отношение не толкова към партиите, колкото към политиките, които те провеждат.

„Никога априори ние не определяме отношението си към една партия. Утре, ако се наложи, избирателите ако решат, ние отново ще работим с ГЕРБ, ще работим с БСП – съобразно програмите, които са представени“, каза още Янко Янков.

Разговора на Явор Стаматов със заместник-председателя на ДПС можете да чуете в прикачения звуков файл.
Още от