Eмисия новини
от 16.00 часа

Пътешествие на 600 мили от Северния Полюс

Град Лонгирбюен, Свалбард
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В поредното издание на рубриката „География на сетивата“ на предаването „Семейно радио“ ви срещаме с Христо Щерев. Той е юрист по образование, с интересни към източната философия, за когото пътуването не е само преместване в пространството, но и духовно пътешествие. А за себе си казва, че голяма част от наученото в живота му е дошло по време на неговите многобройни пътувания. Последната му дестинация се намира не къде да е, а в Северния полярен кръг.

Страстта на Христо пък пътуванията става особено силна, когато той е едва на шестнайсет години и със свои съученици пътува до Англия с автобус. Остава там в продължение на няколко седмици на гости на местно семейство, но посещава и Австрия, Франция и Германия. Към днешна дата той е посетил над 220 града и 42 държави на 4 континента. Голямата му страст обаче си остава Югоизточна Азия, а дори прекарва и известно време в будистки манастир в Тайван. Макар да е пътувал и с приятели, гостът ни предпочита да пътува сам, защото така по-лесно се потапя сред местната култура.

За причините да се оправи към толкова северна дестинация като Свалбард и с кого отива там, ще разберете от интересния разговор на Христо Щерев с Ирина Вълчанова. Ще научите също и как се чувства човек на 600 мили от Северния полюс, колко e площта на архипелага Свалбард, както и кой е най-големият му остров, на територията на коя държава се намира и кои държави могат да създават градове там.


Още от