Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата преди имунизация срещу морбили са най-уязвими

Снимка: Архив
Последните данни за разпространението на морбили в България показват, че доказаните случаи са вече 51, като 40 от тях са в област Благоевград, 7 са в столицата и 3 са в София област, 1 има и във Варна.

Любопитното е, че през миналата 2018 г. са регистрирани само 13 случая.

В момента, въпреки десетките инфектирани от началото на тази година, все още не може да се говори за епидемия.

В момента сме в състояние на война – главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев Снимкапроизнесе тези думи без да дава вид, че пресилва ситуацията. – Вирусът на морбили циркулира в страната, във всички съседни страни има стотици и хиляди случаи, внос е възможен и се осъществява. Единственият критерий за възможния риск зависи от това, колко неимунни деца ще намери този вирус.

Един болен, срещнал 100 неимунизирани, разболява 95 от тях.

Всички ваксини са налице и са при личните лекари, държавата направи това, което е нужно, родителите трябва просто да заведат децата си и да им поставят ваксина, допълни Кунчев.

Към това, което прави държавата можем да отнесем и 16 000 проверки за изпълнението на задължителния имунизационен календар. През миналата година са съставени 112 акта, но не глобите ще принудят родителите, понякога те просто нямат достатъчно знания, осъзнават специалистите в здравното министерство.

СнимкаДиректорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев за пореден път подчерта да не се водят в чужбина деца под имунизационната възраст.

До 1 година детето трябва да бъде при майка си и да се пази. Това е най-важното. Първата ваксина се поставя на 13 месеца. Дотогава нищо не може да се направи в защита на бебето.

СнимкаСедемте пациенти с морбили в инфекциозната болница са на възраст от 37 години до кърмаче на 5 месеца – съобщи директорът на болницата проф. Татяна Червенякова:

Това е заболяване, което протича тежко – с висок фебрилитет, конюнктивит, с прояви от страна на горните дихателни пътища, на долните, с развитие на вирусна пневмония, с усложнения, които се отразяват на различни системи – дихателна, сърдечно-съдова и нервна.

След грип вратата за инфекциозни болести остава отворена, предупреди още проф. Червенякова.

Ако някой възрастен не е сигурен дали е имунизиран срещу морбили, може да го провери чрез кръвно изследване в лаборатория.

Чуйте повече по темата в репортажа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна