Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преслава Лилова, БЧК: Да помагам осмисля дните ми и захранва сърцето и душата ми

Преслава Лилова в работен момент
Снимка: Личен архив

"В България има много нуждаещи се - и възрастни хора, и деца, имаме и емигранти, които имат своите потребности. И не бива да е един за сметка на другия". Така дефинира своята мисия Преслава Лилова, служител на Българския червен кръст.
     

Чрез дългогодишната си дейност БЧК осигурява подкрепа за хора в беда. Добре подготвените доброволци се отзовават в ситуации на бедствие или подпомагат благотворителни инициативи за предоставяне на дарения. Преслава Лилова участва в дейности за адекватната подготовка на гражданите за справяне с бедствията. Тя работи по инициатива за свързване на хора от семейства на бежанци, загубили връзка един с друг в резултат на военен конфликт.

Осигуряването на първа помощ при бедствие привлича младите доброволци към дейностите на  Българския червен кръст. Преслава Лилова е избрала да работи за БЧК, защото се стремяла да прави нещо различно, което да внесе в ежедневието й оживление. Тя е един от героите на информационната кампания на Европейската комисия "ЕС - По-защитени заедно".

Идентификацията на рисковете - т.нар. map-инг на опасностите, е дълъг процес, обясни в предаването "Хоризонт до обед" Преслава Лилова. 

"В калкулацията трябва да се вземе предисторията - каква е характеристиката на една държава от събитийност на рязко възникващи събития. Трябва да се анализират потенциални опасности и инфраструктура, която би могла да е с опасен характер и в близко разположени съседни държави. И когато към тази "сметка", грубо казано, се приложи факторът уязвимост бихме могли да изчислим риска и съответно да го аранжираме дали той е по-голям или по-малък." 

Например ако България е изложена на риск от наводнения, в населено място с непосредствено преминаваща река, която би могла да излезе от коритото си, хората, живеещи в близост до тази река, са изложени на по-голям риск от бедствие.

"Когато коментираме евакуация разбира се един трудно подвижен човек, един самотно живеещ или един хронично болен човек, малки деца, които в момента не са с родителите си, те ще са приоритетна категория за подпомагане, тъй като тяхната способност да се справят или да противодействат на съответното явление или бедствие е значително по-малка", разказа още Преслава Лилова.

Преслава Лилова, която участва в дейностите на Българския червен кръст по събиране на разделени от военни конфликти семейства споделя, че дните й имат смисъл, когато успее да им помогне да се съберат заедно:

"Осмисля  ежедневието ми, осмисля деня ми, осмисля идните ми дни и захранва сърцето и душата ми и е нещо, което вярвам, че като енергия мога да предам и на хората около себе си. Защото няма нищо по-ценно от това да видиш обичащите се хора отново заедно. Любовта има много измерения, разбира се, но тази между членовете на едно семейство вярвам, че е изконна."

Когато обществото е натоварено с негативни нагласи и още повече, ако тези негативни нагласи се превърнат в по-рестриктивни политики, за хуманитарните организации, които се стремят да помогнат, това води до утежняване на процедурите и на възможността за събиране на семействата, допълни Преслава Лилова.

"Също така става много по-трудно да се обясни, че хората не следва да се разграничават на по-малко или повече нуждаещи се. Да кажем, в България има много нуждаещи се и възрастни хора, и деца, но също имаме и емигранти, които имат своите потребности  и не бива да е един за сметка на другия. Би следвало да се намери адекватен отговор за всяка една от тези целеви групи."

Как Преслава Лилова от Българския червен кръст измерва успеха в обществените каузи:

"Когато видя една благодарност в очите на човека - може да е тривиално, но е валидно, веруюто ми е, че хората в ежедневието си са герои, защото имат малките си лични битки и победи, или пък загуби. Всеки е герой в собствения си свят  и с това, което превъзмогва и през което преминава. Това, което за мен е ценно: да мога да давам, да продължавам да давам без да очаквам възвращаемост, най-чистосърдечно."   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна