Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роджър Федерер взе титла №100 в кариерата си

Федерер спечели за осми път в Дубай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Роджър Федерер спечели историческата стотна титла на единично в кариерата си в своя 152-и финал на ниво АТР Тour..

На финала на АТР 500 тенис турнира в Дубай, ОАЕ, вторият поставен швейцарец победи №5 в схемата Стефанос Циципас от Гърция с 6:4, 6:4 за малко повече от един час игра. Маестрото вдигна за осми път трофея в емирствата.

Той е вторият тенисист, който има трицифрено число титли след Джими Конърс, който има 109 успеха. Трети е Иван Лендъл с 94, а Рафаел Надал е с 80 купи. Първата титла за Роджър беше през 2001 година на турнира в зала в Милано.

Федерер започна ударно двубоя и проби в откриващия гейм. При 5:4 37-годишният тенисист от Базел сервираше за частта. Той пропиля три поредни сетбола, след това отрази със смела и прецизна игра две точки за рибрейк и после реализира четвъртата възможност да затвори сета след топка в аут на Циципас.

В следващата част и двамата бяха убедителни на сервис.Чак в деветия гейм Федерер стигна до първата точка за пробив и я реализира след форхенд в мрежата на 20-годишния Стефанос. Веднага след това Маестрото сервираше за титлата. Той поведе с 40:0 и триумфира при първата шампионска титла.

"Беше дълъг път до тази титла. Много съм щастлив, че стигнах до нея, струваше си всичките усилия през години. Не мисля за рекорда на Конърс. Вечерта беше великолепна, благодаря на всички за подкрепата", каза Федерер при награждаването.

Финалистът Стефанос Циципас също поздрави съперника за титла №100 и изрази възхищението си от него. От понеделник той ще стане първият грък в топ 10 на ранглистата.

Организаторите обявиха, че швейцарският ас ще участва в Дубай и през 2020-а.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна