Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С прожекция на филма „Силата на жените“ Полският институт отбелязва предстоящия 8 март

С прожекция на филма „Силата на жените“ Полският институт у нас ще отбележи предстоящия 8 март. Това е първата полска продукция за суфражетките, борещи се за избирателни права на полските жени. 

Автори на документалния филм с игрални елементи са Марта Джидо и Пьотр Шливовски. Историята на полските суфражетки е разказана в 75 минути, а лентата е с български субтитри. В сюжета са вплетени истински събития от края на 19-и и началото на 20-и век, разкриващи трудната и опасна работа на активистките, борещи се за права в държава, която тогава, все още отсъства от картата на Европа.

Героини във филма са активистки от Познан, Варшава и Краков, разказва Светла Каранешева от програмния отдел на Полския институт, като отбелязва, че филмът „Силата на жените“ е създаден по повод 100 години от независимостта на Полша:

Във филма „Силата на жените“ говорят внучки на първите суфражетки в Полша. Затова и тези разкази придават повече автентичност на цялата история, за която оказва се има малко документи, а наличните са твърде оскъдни.  

Лентата ще бъде показана в Полския институт в 18 часа, а входът за публиката е свободен.


Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени