Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без дебати бюджетната комисия одобри правилата за избор на нов подуправител на БНБ с ресор "Банков надзор"

Снимка: БГНЕС

Без никакви дебати бюджетната комисия в парламента одобри правилата за избор на нов подуправител на БНБ с ресор "Банков надзор". До три работни дни след гласуването им в пленарна зала трябва да е ясно името на кандидата, който ще предложи гуверньорът Димитър Радев. Той е уверил председателя на комисията Менда Стоянова, че има готовност да предложи експерт веднага. 

До процедурата за избор на нов подуправител с най-тежкия ресор в БНБ се стигна, след като миналата седмица Димитър Костов подаде оставка. Това се случва в момент, когато България се подготвя за влизане във валутно-курсовия механизъм ERM II и механизма за тясно сътрудничество с Единния европейски банков надзор. Именно заради това Европейската централна банка проверява шест банки у нас. Още при оставката от БНБ увериха, че тя е по собствено желание и е обмисляна отдавна.

Заради напредналата фаза на кандидатстването за т.нар. "чакалня за еврозоната" е необходимо бързо да се намери нов титуляр на поста. Затова от бюджетната комисия съкратиха сроковете за издигане на кандидатури и изслушването им. 

Неофициално се говори, че новият подуправител с ресор "Банков надзор" ще бъде Радослав Миленков, който в момента оглавява Фонда за гарантиране на влоговете. Източници на "Хоризонт" потвърдиха тази информация. Това обаче означава, че Фондът ще остане без ръководител. 

Припомняме, че от Европейската комисия разкритикуваха страната ни за липса на кадри в небанковия сектор заради преминаването на председателя на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова в Европейската банка за възстановяване и развитие и липса на зам.-председател за застраховането, където има сериозни проблеми. Малко след това се появи и кадровият казус в банковия сектор. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна