Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица под знака на несигурност и протести

Президентът на Венецуела Николас Мадуро (вляво) и опозиционният лидер Хуан Гуайдо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС



В страната с най-големите петролни резерви в света продължава противопоставянето на властта и опозицията, чийто лидер Хуан Гуайдо беше признат за президент от около 50 страни, но  контролът остава в ръцете на Мадуро. От неговия лагер отбелязват, че Гуайдо не управлява нищо и никого във Венецуела, даже себе си. Част от борбата за власт и през последните дни стана и продължително спиране на тока - повод за нови взаимни обвинения.
Вашингтон съобщи, че обмисля нови санкции, за да засили натиска върху правителството на Мадуро да се оттегли.  
Гуайдо се върна в страната от обиколка в няколко латиноамерикански страни и заяви, че го е направил, въпреки че може да го арестуват. 35-годишният лидер на опозицията уверява, че около 700 венецуелски военни са преминали на негова страна. Напомнят му, че армията на 30-милионна Венецуела наброява 250 000 души и че Мадуро също има своята социална база.

Френският президент предложи своя визия за европейски ренесанс. Тя включва създаване на „европейска агенция за защита на демокрациите“, която да брани  от кибератаки и манипулации при избори, а също криминализиране на езика на омразата в интернет и забрана за финансиране на политически партии от чужди държави.

От Втората световна война насам Европа никога не е била по-необходима, отколкото е сега. И никога не е била по-застрашена, заяви Макрон.

България намери място в политическа реч на Манфред Вебер в Германия. Водещият кандидат на десницата за следващ председател на Еврокомисията похвали страната ни за оградата по границата с Турция. Благодарение на съоръжението в Германия вече не пристигат тълпи от мигранти, заяви Вебер.

Той зае категорична позиция по проблема между Европейската народна партия и унгарската "Фидес", партията на премиера Виктор Орбан, заради антиевропейската медийна кампания на правителството в Унгария. Премиерът Орбан каза, че "Фидес" може да отпадне от Европейската народна партия. Началникът на кабинета му обаче заяви, че противоречивите постери ще бъдат заменени с реклами в подкрепа на семейството и подчерта, че "Фидес" би предпочела да остане в ЕНП.

Британският премиер призова европейските лидери да направят последно усилие за необходимите промени в споразумението за Брекзит, за да бъде прието следващата седмица от британските депутати. Тереза Мей предупреди, че Обединеното кралство може никога да не напусне ЕС, ако депутатите отхвърлят нейната сделка.

Десетки хиляди алжирци излязоха на най-големите протести в страната след Арабската пролет от 2011 г. Лозунгите са същите - "Народът иска смяна на режима". Демонстрантите настояха 82-годишният президент Абделазиз Бутефлика, който е тежко болен и се лекува в Швейцария, да се оттегли след 20-годишно управление.

Руското министерство на труда обеща да преразгледа списъка на вредните професии от 1974 -а година, потвърден и от президента Путин през 2000-та година. Става дума за 456 професии, които жените не могат да упражняват, тъй като са свързани с прекалено тежка работа и условия.  

Над 1 милиард кукли "Барби" са продадени от представянето на играчката на изложението  в Ню Йорк на 9 март 1959 г.
Още за този юбилей и други събития от седмицата - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна