Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит: Напрежението и несигурността нарастват, страстите се нажежават

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Брекзит е символът на кризата на Европа, на неспособността й да отговори на потребностите на своите граждани. Това написа Еманюел Макрон в посланието до европейските граждани. Той настоява да си вземем поука от раздялата с британците, но самата раздяла се оказва проблем, който не можем да решим, и заплашва да „отрови“ бъдещите ни отношения с Лондон с взаимни обвинения.

Дни преди обещания вот в Камарата на общините върху нова сделка за Брекзит британският премиер Тереза Мей още се мъчи да склони европейците на промени в "предпазния механизъм"за ирландската граница.

Евроскептиците в Уестминстър искат правни гаранции, че механизмът, който цели избягване на физически контрол по границата между Република Ирландия и Северна Ирландия, ще бъде само краткосрочна мярка и няма да задържи Великобритания безсрочно в митническия съюз.

Вчера главният европейски преговарящ Мишел Барние обяви, че Брюксел е готов да даде на Великобритания право да напусне по собствено желание митническия съюз, но при условие, че не допусне твърда граница на Северна Ирландия. От Лондон отговориха, че сега не е моментът за "повтаряне на стари аргументи". Защото северноирландските юнионисти се опасяват от възникване на митнически контрол между Северна Ирландия и останалата част на Великобритания. Ако идния вторник те отхвърлят сделката на Мей в парламента, ще последва вот за излизане от Евросъюза без сделка или за отлагане на Брекзит.

До определената дата - 29 март, остават 20 дни. Напрежението и несигурността нарастват, страстите се нажежават, зад кулисите се отиграват политически маневри. Какво ще стане с Брекзит продължава да е въпрос за 1 милион паунда, както често казват политическите наблюдатели.

При положение, че британските политици не могат да излязат с ясно становище по въпросите на Брекзит - нещо, което многократно е подчертавано от ЕС, трудно може да се очаква и напредък в преговорите. Брюксел отхвърли последните предложения на Лондон за "предпазния механизъм". Идеята беше да се създаде независим арбитражен панел, който да решава бъдещите спорове по споразумението за излизане между Лондон и Брюксел. Европейските преговарящи обаче заявиха, че такъв панел не може да взема такива важни решения като това за ирландската граница, просто не е в неговата компетенция. Брюксел даде нещо като ултиматум на Лондон до петък в полунощ да представи нови „приемливи“ предложения. В петък Тереза Мей произнесе реч пред работници в северния английски град Гримзби, където 70 процента гласуваха за Брекзит. Тя отново ясно предупреди депутатите, че отхвърлянето на сделката й ще бъде скок в тъмното, защото никой не знае какво ще се случи впоследствие, както тя се изрази. Но Мей отправи призив и към европейските лидери за съдействие, защото това е решителния момент за Брекзит:

„Както британските депутати са изправени пред голям избор следващата седмица, така и Европейският съюз трябва да направи избор. И двете страни сме участници в този процес. В интерес на Европа е Обединеното кралство да напусне със сделка. Но решенията, които Евросъюзът ще вземе през следващите дни, имат голямо значение за изхода от гласуването в парламента. Европейските лидери ме предупредиха, че се тревожат, че времето изтича. Моето послание към тях е, че сега е моментът за действие. Работихме твърдо заедно две години по сделката. Това е всеобхватна сделка, която осигурява подредено напускане на Евросъюза и е платформа за изграждане на амбициозни бъдещи търговски отношения“.

Британският министър на външните работи Джеръми Хънт също смята, че от Брюксел трябва да проявяват повече гъвкавост, че не трябва да бъдат „отравяни“ двустранните отношения, но като че ли дипломат номер едно малко опасно се заигра с „отговорността на Европа“, по неговите думи.

„Честно казано, мисля, че ако всичко завърши с лоши чувства, хората, бъдещите поколения ще кажат, че Европейският съюз взе погрешно решение, а аз искрено се надявам това да не стане“.

Политическите наблюдатели, разбира се, припомниха, че в крайна сметка решението за Брекзит не е на ЕС, а на Великобритания.

Оптимисти, че компромис в Брюксел все пак ще бъде постигнат, има. Джеймс Клевърли, заместник-председател на Консервативната партия, споделя крилатата фраза на Тереза Мей, че „сделката е на една ръка разстояние“:

Евросъюзът показва, че е прагматичен и иска напредък. Ние знаем, че сме много близо до сделка, така че още едно малко допълнително "движение"може да отключи пътя към много хора, които са загрижени за „предпазния механизъм“ и сделката да бъде прокарана в парламента във вторник“.

Оптимизмът на Джеймс Клевърли не се споделя от мнозина, дори и на "Даунинг стрийт". Много от евроскептиците започват сериозно да се притесняват, че дори и Мей да изкопчи нещо от ЕС в последния момент, ще бъде твърде късно, защото те биха желали да се запознаят по-подробно с постигнатото, дали то е достатъчно да ги умилостиви, а не да гласуват „на сляпо“. Министърът на финансите Филип Хамънд вече отправи през седмицата доста ясно послание към брекзитиърите:

Ако не прокараме сделката на премиера във вторник, определено в парламента след това ще трябва да има консенсус да се върви по някакъв начин напред и вероятно ще има нужда от удължаване на времето за Брекзит. И много неща, които смятаме за сигурни, ще станат несигурни“.

При липсата на напредък на преговорите в Брюксел, макар и чудеса да стават,  все пак най-очакван изход при гласуването във вторник ще бъде поражение за Мей. Евроскептикът Марк Франсоа коментира:

Всички чакаме да видим с какво ще се завърне Джефри Кокс, ако изобщо донесе нещо. Ако обаче наистина няма промени в този договор или ако промените са "юридически безсмислени"и не правят нещата по-различни на практика, тогава задавате на Камарата на общините същия въпрос, който беше зададен преди месец. Логиката показва, че ако зададете същия въпрос ще получите същия отговор“.

Бил Кеш заяви направо, че не може да подкрепи сделката, защото тя е напълно дефектна и прави Обединеното кралство васална държава.

Ако Мей претърпи поражение с около 20 гласа или по-малко, тя може би отново ще се опита да прокара сделката, като привлече някои от депутатите лейбъристи, избрани в райони, гласували за Брекзит. Ако обаче загубата е тежка като тази при първото гласуване през януари, тя може би ще трябва вземе решение дали да продължава да е премиер или да набележи график за напускане на поста. Иначе, ако бъде отхвърлена сделката на Мей и в сряда се гласува да не се излиза без сделка, в четвъртък депутатите ще трябва да гласуват дали Брекзит да бъде отложен.

Отлагането на Брекзит далеч не е толкова просто нещо. Първо, ЕС трябва да се съгласи. Макар и оттам да има ясни сигнали, че отговорът ще бъде положителен, Великобритания трябва да посочи явен мотив за отлагането, а всички страни членки да го одобрят. Освен това чисто процедурно отлагането е най-добре да бъде кратко - до юли, когато новоизбраните депутати в Европейския парламент заемат местата си. Като говорим обаче за възможни сценарии има, още един, който е  доста краен - Тереза Мей просто да игнорира парламента и не му предостави обещаното право на глас и на 29 март Обединеното кралство се окаже зад вратата на Европа без сделка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна