Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив отбелязаха 76-годишнината от спасението на българските евреи

| обновено на 10.03.19 в 13:58
Отбелязването на годишнината в Пловдив, където на 10 март 1943 г. евреите в Пловдив били събрани и готови за депортиране с влак.
Снимка: БГНЕС

В Пловдив отбелязаха 76-ата годишнина от спасението на българските евреи с посещение на представителите на еврейската общност в Бачковския манастир. Те се поклониха пред гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан - допринесли за спасяването на българските евреи от хитлеристнките лагери на смъртта.

По традиция на днешния ден се състоя и митинг - поклонение пред Паметника на благодарността в Пловдив. На церемонията присъстваха и ученици, включили се  в международния проект „Холокоста на Балканите“. 

"Трябва да знаем повече за събитията от 1943 година и да се гордеем, че българите са допринесли за спасяването на хиляди, застрашени от депортиране, евреи“, казаха децата, работили заедно със свои връстници от 5 балкански държави по международния проект за етническа толерантност. 

Сред тях е Венцислава Писачева. "Това ми помогна да опозная историята на моя род, защото мои близки лично са спасявали евреи в Пазарджик, когато моята прабаба и майка й са били интернирани там. Помагали са на различни хора - носили са им храна, лекарства и всъщност това ми помогна още повече да започна да се гордея с делото на своята държава, защото това  е велико нещо - да помогнеш на тези хора в нужда и да рискуваш живота си", каза тя.

„Близо 6 хиляди пловдивски евреи са били спасени от депортиране и във всяко еврейско семейство в града се пазят и предават на поколенията спомените от тези събития“, подчерта председателят на организацията “Шалом” Светлозар Калев, отправяйки пожеланието и занапред:

"Всички общности, които живеят в Пловдив, заедно да празнуваме този ден. Както ние ходим на техните празници, така са живели и нашите предци в Пловдив".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени