Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Драмалиев: OneCoin не е криптовалута

OneCoin

Българката Ружа Игнатова е издирвана по обвинение от прокуратурата на Ню Йорк за откраднати милиарди долари чрез компанията OneCoin, чрез която тя е предлагала фалшива криптовалута и е изградила финансова пирамида, с която е ужилила милиони по света.

За БНР Владислав Драмалиев, основател и директор на фондация „Битхоуп“, обясни, че OneCoin не е криптовалута:

„Едно от основните неща зад една криптовалута е екип от програмисти, които работят върху отворен код – програмен код, който се намира в интернет пространството и всеки може да разчете и да предложи подобрения по него. В случая на ОneСoin такова нещо никога не е съществувало. Обикновено има и един портфейл - програма, който инсталирате и на него всеки може да ви изпраща криптовалута. В OneCoin никога не е имало такъв. Има някакъв интернет магазин, където се продават различни неща за OneCoin-и, но според мен беше създаден, за да могат да видят хората някакъв магазин, а реално колко сделки са се случили някога с OneCoin-и, никой не може да каже. OneCoin не се е предлагал на нито една борса за криптовалути, което означава, че неговата стойност се определя от една група от хора. Няма пазарна цена, няма търсене и предлагане на някаква борса, която да определи сегашната цена. Цената на OneCoin, откакто е съществувало това нещо, винаги се е определяла вътрешно от Игнатов, Игнатова и всички други, които са съоснователи на този проект“.

Идеята на криптовалутите е зад тях да има голяма прозрачност, обясни Драмалиев, според когото подобна финансова пирамида би била много по-трудна за реализиране, ако OneCoin е била истинска криптовалута.

„Ако се направи същото нещо с криптовалута, много по-лесно би било да се установи, че нещо не е както трябва“.

OneCoin е очевидно мултилевъл маркетинг схема. Обикновено хората трябва да привлекат едни други хора, за да получат пари:

"Бих посъветвал всеки, ако може, да прочете обвинителния акт на американците. Има много интересни детайли относно какво са комуникирали Игнатова и другите съоснователи в мейли. Има много информация".

Драмалиев е убеден, че Игнатова ще бъде изправена пред правосъдието:

„Ръката на закона в САЩ, когато стане въпрос за финансови измами и пране на пари, е доста дълга. В този смисъл, смятам, че в някакъв момент ще успеят да я заловят. Вече имат брат ѝ“. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна