Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Златогор Минчев: Новите технологии имат и негативи, но трябва да поемем риска

2
Доц. Златогор Минчев
Снимка: Стопкадър, ВТК
Компания в САЩ иска да покрие цялата Земя с добавена реалност.

Доц. Златогор Минчев коментира в интервю за "12+3" по "Хоризонт" идеите за сливане на дигиталния и физическия свят и доколко тези намерения могат да се окажат сериозни.

"Покриването на цялата Земя е амбициозна задача. Това би означавала цялостна промяна на начина на живот, особено на по-младото поколение. Такива решения вече звучат не толкова футуристично, прототипите са факт и скоро ще излязат на пазара.
Използването на такива технологии ни създава фалшиви усещания и начин да избягаме от реалността - дигитално съзнание и изкуствени емоции, които могат да бъдат приемани за реалистични от бъдещите поколения", отбеляза доц. Минчев.
 
"Физическият свят ще се трансформира, ще имаме възможност да влизаме в нови светове, но това ще увеличи когнитивното претоварване, което към днешна дата е много голямо. За добро или лошо ще променим поведението си. Програмират ни да използваме допълнителни устройства, с които гледаме в посока, която друг насочва - този който инсталира технологиите", подчерта експертът. 
Според него има и добра новина и тя е, че използването на допълнителни устройства и когнитивното претоварване ни кара да излизаме от време на време от този изкуствен свят.

"В България имаме достъп до най-новите технологии и от гледна точка на дългосрочната перспектива за промяна на нашето мислене такива заплахи са факт - да станем удобни и по-лесно управляеми. Иноваторите се опитват да стъпят на пазара и да спечелят бързи пари. Работа на гражданското общество и политическата класа е да реши въпроса с регулациите. Най-новото поколение значително по-бързо се адаптира и издържа значителни когнитивни претоварвания. Бъдещето ще бъде контролирано на това равнище. С развитие на технологиите ще имаме нов тип киберзаплахи, новата дигитална трансформация няма да е съвсем безболезнена, всяка нова технология има позитивни и негативни страни, но трябва да поемем риска и да възприемаме новите технологии като нещо полезно", обобщи доц. Златогор Минчев.

Цялото интервю с доц. Минчев чуйте от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени