Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Гергана Гешанова: Пушенето на наргиле също вреди

Не, "водните лули" не са играчки
Снимка: БГНЕС
Хората, които използват електронни цигари е по-вероятно да имат проблеми със сърцето, отколкото тези, които не ползват - става ясно от проучване направено в САЩ.

След като са направени корекции относно възрастта, пола, индекса на телесна маса, нивата на холестерол, кръвно налягане и използването на тютюн, се е изяснило, че хората, които пушат електронни цигари имат 34% по-голям риск да получат сърдечен удар. Освен това те имат с 24% по-голям шанс да развият коронарна болест и с 55% е по-вероятно да страдат от депресия или тревожност, показва проучването.

„Досега малко се знаеше за кардиоваскуларните събития и връзката им с използването на електронни цигари”, казва Мохиндър Виндхиял, асистент-професор в Медицинския университет в Канзас, който е и водещ автор. - Данните подсказват, че трябва да се предприемат повече мерки за осъзнаване на опасността от електронните цигари”


В България след водещата здравна парламентарна комисия членовете на образователната комисия също одобриха промени в Закона за здравето, с които се предлага регламентирана забрана за пушене на изделия за водна лула, несъдържащи тютюн, както и ограничения в продажбата за деца.

По данни от изследване на СЗО България се нарежда на пето място сред 42 страни по пушене на наргиле поне веднъж седмично сред децата между 11 и 13 години и второ място сред 15-годишните.
След породените дискусии за и против предложените рестрикции повече яснота надяваме се да внесе д-р Гергана Гешанова, която е специалист по вътрешни болести и по превантивна медицина, председател на Национална коалиция за живот без тютюнев дим.

Мерките срещу пушенето и "модата" на наргилето - и у нас, и в Европа - даже закъсняха - категорична е д-р Гешанова. - Явно не си даваме сметка каква е вредата. Битува някакво убеждение, че щом димът минава през вода, то вредата е по-малка. Остават малки частици, които остават, не само се вдишват, но и навлизат по-дълбоко в дробовете. Горенето и ароматите допълнително влияят негативно върху различни системи на човешкия организъм.
Създаваната от пушенето зависимост не води до добро, и това трябва да осъзнаят младите хора.

Освен всичко останало "водната лула" се ползва от много хора и това води до разпространение на туберкулоза, някои форми на хепатит и други заразни болести.

Чуйте още по темата в разговора с д-р Гергана Гешанова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна