Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Среднощен етюд за стари глупаци" – най-новата книга на проф. Златимир Коларов

Проф. Златимир Коларов
Снимка: Ани Петрова, БНР

"Среднощен етюд за стари глупаци" е най-новата книга с новели на проф. Златимир Коларов. Пред БНР той я определи като книга на чистите и крайните състояния:

„И крайните състояния са изчистени от всички други възможни моменти, които да задават въпроса – е ли това чисто състояние или не. В първата новела е абсолютно искрената чиста любов на един 70-годишен човек към едно 20-годишно момиче. В тази голяма възрастова разлика не може да става дума за плътско чувство, но когато са изчистени всички други мотиви и остане кристално само чувството само за себе си. От друга страна – как младостта може да бъде безцеремонна, жестока, без да оцени какво могат да направят нейните спонтанни постъпки и етюди с един човек отсреща, за изкуството, което дава на човек много фини преживявания и което може да вземе страшно много от този възрастен човек, който отново се връща в стария си ритъм на живот. Двама души самотници, които кореспондират помежду си без всякаква комерсиална мисъл, само да поддържат връзката, надеждата в другия, дори илюзията, за да си дадат един на друг сигурност. В другата новела – двама възрастни се срещат – това е чиста любов, пак без плътското, а само кристалното изживяване“.

Сюжетите в книгата идват от въображението, каза Златимир Коларов и добави обаче, че те са му подсказани от отделни ситуации в живота.

Следващата книга на Коларов ще бъде „Сиво, черно и свещица“ с публицистични текстове. „Догодина ще излязат мои откровения и мисли за моето творчество – как съм написал нещата. И една много фрагментарна книга с особена структура, която се казва „Парчета от живота. Преди и след“, добави проф. Коларов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна