Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненският театър празнува рождения си ден с премиера

БНР Новини
Сцена от спектакъла „Маратонците правят почетна обиколка“
Снимка: dramavarna.com / Тони Перец

С премиера на комедията „Маратонците правят почетна обиколка“ ще отбележи своята 98-годишнина Драматичният театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. След режисьорския прочит на Румен Велев (1988/1989), това е втора постановка за варненската трупа на пиесата на известния сръбски драматург, режисьор и сценарист Душан Ковачевич.

Новата постановка е дело на младия режисьор Дамян Тенев, който започна творческата си биография  в театъра с номинация „Икар 2017“ в категорията „Дебют“, за дипломния му спектакъл „Оркестър Титаник“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

За постановката на „Маратонците правят почетна обиколка“ Дамян Тенев е работил в екип със сценографката Радостина Тодорова и актьорите Стоян Радев, Свилен Стоянов, Константин Соколов, Гергана Арнаудова, Пламен Димитров, Полина Недкова, Валери Вълчев, Николай Кенаров, Димитър Костадинов и доайена на варненската трупа Михаил Мутафов, който в Световния ден на театъра - 27 март, ще получи почетната Награда за чест и достойнство на Съюза на артистите в България.

Премиерните представления на „Маратонците правят почетна обиколка“ са на 12 и 13 март.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна