Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокатка по човешките права в Иран осъдена на 38 г. затвор и 148 удара с камшик

Насрин Сотуде
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Насрин Сотуде, една от най-известните адвокати по човешки права в Иран, е осъдена на 38 години затвор и 148 удара с камшик. Новината потвърди лично съпругът ѝ Реза Хандан, като я публикува на фейсбук страницата си след кратък телефонен разговор с Насрин от затвора.

Срещу нея бяха повдигнати 7 обвинения, свързани с националната сигурност, които тя отрича.    

Насрин Сотуде е дена от седемте адвокати по човешки права, които бяха арестувани през юни миналата година в Иран. Обвинена е в шпионаж, обида на върховния водач аятолах Али Хаменей и разпространение на противодържавна информация. Задържането ѝ, както и присъдата, предизвика вълна от недоволство.

Според "Амнести интернешънъл" иранските власти я наказват заради работата ѝ за човешките права. Сотуде отдавна е в полезрението им. Арестувана е няколко пъти. През 2012-а година, докато беше в затвора, получи наградата на Европейския парламент "Сахаров" за свобода на мисълта. Ангажира се с борбата срещу домашното насилие и смъртните присъди срещу малолетни престъпници, както и в защита на жени, позволили си да се покажат публично без хиджаб - нещо недопустимо в ислямската държава.

Сегашната присъда, която е драстична дори и за Иран, е факт само няколко дни, след като Ебрахим Раиси, близък на върховния водач, оглави съдебната система. Назначаването му от своя страна се тълкува като отслабване на политическото влияние на президента Хасан Рухани.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна