Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български офталмолог оперира свои пациенти с 3D oчила

д-р Лукан Мишев
Снимка: Борислава Борисова

Офталмологът д-р Лукан Мишев оперира свои пациенти с виртуални очила. Вече има направени 10 операции, като всички те са успешни.
   

„Идеята я развиваме от две години насам. Техническото оформяне на това решение не е толкова лесно. В последните няколко месеца се сдобихме със система, която позволява изключително ниско закъснение и високо качество на образа. В крайна сметка вместо да използваме телевизор, което забавя нашите действия, решихме да приложим очила от съвсем друг свят“, разказа той в предаването „Преди всички“.

Д-р Мишев посочи, че първата операция с тези очила е била на чери домат, втората – на грозде, третата – на свински очи. Постепенно придобихме увереност, че можем да приложим тази техника върху истинско човешко око, добави офталмологът и обясни:

„Виртуалната реалност, като 3D очила, помага от гледна точка на закъснението, което традиционните методи на визуализация биха могли да индуцират. 3D хирургията е традиционен метод на визуализация. Вторият аспект е интерактивността на операционната. Ние можем да излъчваме в реално време какво правим. Това вдига нашето ниво на работа, на второ място – ни позволява комуникация с колеги по света“.

Д-р Мишев е първият доктор в света, който е направил човешка операция на катаракта с такова устройство. Това се е случило на 4-ти януари тази година.

Все пак той подчерта, че с тези устройства не може да се оперира всичко:

„Нашето устройство не е изработено специално за медицински цели. Очакваме от САЩ такова устройство. Първият прототип в света ще бъде изпратен на нас за тест. Надявам се да дойде до месец и половина. Така България ще се нареди в челната тройка с такъв прототип“.

Офталмологът подчерта, че в следващите години ще видим премахване на класическите операционни микроскопи и вкарване на дигитални такива. За това е необходима и система за визуализация, каза той. По думите му и роботизираната хирургия минава през 3D визуализация. Нейната идея е хирургът да бъде дори далече от пациента, каза д-р Мишев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна