Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рени Стоичкова: Да пазим езика си

Снимка: архив

Започва кампанията „Пазим езика си“ на Фондация „Живата вода на България“. Тази година състезанието по български език за ученици от 5-и и 6-и клас ще бъде национално. Те ще се съревновават помежду си като покажат колко добре владеят българския език. БНР e медиен партньор на инициативата, която фокусира общественото внимание към все по-ширещата се неграмотност и трайното навлизане на чуждици в родния ни език.

„Стремежът на всеки българин би трябвало да бъде да се изразява на чист книжовен език. Целта на това състезание е именно такава“, каза в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Рени Стоичкова – учител по български език и литература и автор на част от изпитните задачи.

Тя посочи, че и за двете възрастови групи е предвидена диктовка. По думите й двата текста са от произведения на български класици. За петокласниците ще следват два въпроса, за да се види дали вникват в същността на произведението. Третата им задача ще бъде със синоними. За шестокласниците също ще има въпрос за тълкуването на текста, както и задача с чуждици. Последната задача за тях ще бъде упражнение с транслитериран текст, който те трябва да напишат на кирилица".

Рени Стоичкова е категорична, че проблемът с грамотността е много сериозен. „Грижа на всеки един от нас е да се погрижим за чистотата на нашия език. Ако искаме да бъдем истински българи, трябва да съхраняваме езика си“, добави тя.

Информация за записването и подаване на заявление за участие в първото национално състезание „Пазим езика си“ може да се намери на интернет страницата на Гражданското сдружение „Живата вода на България“. Крайният срок за записването е 13 април.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна