Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станимир Лешев: При аварийно кацане правата на пътниците са гарантирани

Боинг 737 Mакс повдигна въпроса за безопасността на въздушния транспорт

Ал. Богоявленски: Решението за приземяване на самолетите от катастрофиралия модел беше взето озадачаващо бързо

Боинг 737 Макс 8 на летището в Шанхай, Китай.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската агенция по безопасност на полетите издаде директива по безопасност, касаеща самолетите Боинг 737 Mакс 8/9. Във връзка с нея Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация” издаде необходимите указания, ограничаващи полетите на тези самолети в българското въздушно пространство, включително и за излитащите, и за кацащите на българските летища, с изключение на полетите за пребазиране/ремонт. Също така ще бъде гарантирано обслужване и безопасно кацане на самолетите от същия тип в случай на възникване на извънредна или аварийна ситуация.

Самолет Боинг 737 Mакс, който изпълняваше полет от Хургада до Амстердам, снощи кацна безаварийно на летище София с около 200 пътници на борда. Той има право да излети без пътници и товари и без комерсиална цел по преценка на авиокомпанията до дестинация, която ще му окаже техническо обслужване. Това поясни за "Хоризонт" Станимир Лешев, директор на Главна дирекция "Въздухоплавателна администрация". За пътниците авиокомпанията е изпратила друг самолет и те трябва да излетят за Амстердам днес.

Относно потребителската защита правата на пътниците са гарантирани съгласно европейското право, като задължение на авиокомпанията е в подобни случаи да осигури напитки, храна и хотел. Пътникът може да бъде премаршрутиран, а може да се откаже от този вид транспорт и да го смени с друг. Може да претендира за обезщетение, отбеляза Лешев.

Ако има съмнения за безопасността, е редно самолетите да бъдат ограничени. От друга страна, производителят "Боинг" каза, че самолетите са безопасни и Американската авиационна администрация не взе мерки по ограничаване на полетите с тях в Северна Америка, отбеляза журналистът Александър Богоявленски.

Озадачава ме факта, че решението беше взето толкова експедитивно. Във въздуха преди забраната имаше между 350 и 370 самолета от тази серия. В чисто технически план трябва да запазим мълчание, докато не станат ясни причините за инцидента в Етиопия. Спекулациите са излишни, подчерта Богоявленски.

"Боинг" обяви, че ще предприеме мащабен софтуерен ъпдейт. До момента са изпълнени няколкостотин хиляди полета с Боинг 737 Макс, допълни Александър Богоявленски. Той припомни, че не е безпрецедентен случай цял флот самолети да бъде приземен.

Боинг 787 в началните си години срещна сериозни проблеми в привеждането си в експлоатация. В промеждутък от 40 дни той беше приземен, докато производителят не отстрани проблема. За съжаление, това се случва за втори път и се отразява на капитализацията на компанията, каза още експертът.

Още по темата чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна