Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н.Пр. Ерик Льобедел: Предстоят най-важните европейски избори в историята на ЕС

Страните-членки трябва да се подготвят за най-лошото - излизане на Великобритания от ЕС без споразумение, смята френският посланик

Н. Пр. Ерик Льобедел в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Таня Величкова, БНР

Предстоят най-важните европейски избори в историята на ЕС, каза пред БНР посланикът на Франция у нас Н.Пр. Ерик Льобедел. По думите му именно това е била основната цел на обръщението на френския президент Макрон към Европа - да накара всички европейски граждани да разберат важността вота.

„Има силен интерес от страна на европейските граждани, които си дават сметка, че в края на май или ще трябва да се произнесат за затваряне на Европа, за отхвърляне, или ще се произнесат върху проект. Нашите проекти могат да бъдат усъвършенствани. Всички други проекти са добре дошли, но те трябва да се изразят по повод на изборите“, коментира Н.Пр. Льобедел в предаването „Преди всички“.

Той посочи интереса на българските граждани от идеите на Макрон: „Когато предлагаме да преразгледаме Шенген за страни, които поемат отговорности на външните граници на ЕС – всички във Франция знаят, че България изпълнява много добре своите отговорности на външната граница на ЕС. Друг конкретен пример - когато предлагаме европейски сили за безопасността в страна, която има усещането, че има двойни стандарти относно храните например – мисля, че такива въпроси ще бъдат разглеждани от тази нова европейска структура в областта на безопасността на храните“.

Френският посланик посочи, че се предлага след европейските избори да се организира европейска конференция, в рамките на която да бъде отчетено мнението на неправителствените организации и европейските граждани, без да има табута: "Ако европейските граждани се произнесат за преразглеждане на договорите, ние ще трябва да отчетем това искане".

Н.Пр. Ерик Льобедел коментира и горещата тема "Брекзит" и действията на британските политици: 

„Не сме с впечатлението, че те разбират за какво става дума. Това означава, че понастоящем всички страни-членки на ЕС трябва да се подготвят много активно за решение, което е свързано с най-лошото, а именно излизане без споразумение. Ние също се готвим много активно – назначили сме 600 нови митнически служители, защото ние сме на първа линия, гранична, с Великобритания и ние трябва да вземем още по-засилени мерки“.

Единството на ЕС бе запазено, отчете френският посланик като извод от случващото се. Той добави: „Европа показа, че може да функционира въз основа на обща позиция, въз основа на мъдри решения, като предложи единственото възможно споразумение, което да урежда отношенията ни с Великобритания“.

Според него вторият урок е, че „постоянната демагогия е контрапродуктивна“. Народите разбират, когато са манипулирани, категоричен е Н.Пр. Ерик Льобедел.

„Брекзит за нас като европейци не е цел, а задължение – ограничение, което ни беше наложено от страна-членка, която демократично взе решението да се оттегли от ЕС, без другите страни да бъдат попитани затова. Това показва, че ЕС не е една рамка, в която са ограничени народите. Истинската цел за ЕС е именно да се покаже какво е силата на ЕС, да се даде отговор на истински предизвикателства, каквито са например отношенията с велики сили, големи държави“, коментира посланикът на Франция в България. 

По думите му след като се разреши въпросът с Брекзит, тогава ще може активно да се работи относно нови отношения между ЕС и Великобритания, защото Великобритания има своето място относно въпросите на сигурността например. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна