Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известният японски художник Хиро Ямагата с изложба у нас

Снимка: галерия „АРТ АЛЕЯ“

„Vegetation – Диви цветя“ е озаглавена изложбата на японския художник Хиро Ямагата, която се откри в началото на месеца в столичната галерия „АРТ АЛЕЯ“. Експозицията включва 40 малки живописни творби, създадени специално за пространството. Изложбата откри доц. д-р Ружа Маринска, а идеята за „Диви цветя“ се ражда през 2004 г., когато художникът посещава София.

През годините авторът е участвал в мащабни световни проекти като 100-годишнините на Айфеловата кула и Статуята на свободата, визиите на Олимпийските игри, церемонии за Оскар и Грами, съвместен проект с НАСА в пристанището на Йокохама и др. Автор е и на официалния портрет на американския президент Роналд Рейгън, а заедно със своя приятел и колекционер Арнолд Шварценегер създават каталог, който може да бъде видян в „АРТ АЛЕЯ“, заедно и с няколко филма за автора. В творчеството си Хиро Ямагата експериментира със светлини, холограми, лазери, инсталации. Влияе се от поп арта и бийт поколението. Известен негов проект е този от 1994 г., озаглавен Earthly Paradise („Земен рай“), който представлява серия изрисувани с ярки тропически цветя и пеперуди кабриолети Мерцедес Бенц.

Освен с живопис, в младостта си се е занимавал с графика, сценография, кино, реклама, оформление на музикални албуми, създаване на комикси. През 1987 г. Ямагата основава фондация, която подпомага хора с увреждания и дарява средства от продажби на свои произведения на Червения кръст. Живял е в Милано, Париж и Виена. В момента 70-годишният художник живее в усамотено ранчо в Северна Калифорния.

Изложбата му в галерия „АРТ АЛЕЯ“ може да бъде разгледана до 27 април.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна