Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мистерията „Яна Язова“ в документална книга на Боряна Дукова

БНР Новини
Снимка: @enthusiastpublishing

„Извън редовете“ е новата книга на писателя и преводач от испански език Боряна Дукова. Това произведение се появи на литературната сцена като резултат от тригодишно проучване на мистерията около живота и творчеството на отдавна забравената поетеса и писателка Яна Язова.

Това не точно документалистика, не е и роман в  пълния смисъл на думата – това е едно творческо проследяване на един живот, белязан от скандални ситуации, любов и самота. Яна Язова е била дългогодишна интимна приятелка и муза на известния преподавател и литератор професор Александър Балабанов. Нестандартна любов между професора и красивата и талантлива студентка Люба 33 години по-млада от него – това е самата истина,  изписана във всички вестникарски страници от 30-40 те години на 20 век.

Документална истина е, че Яна Язова е била винаги в центъра на скандали, дори и в отказа си да се присъедини към творците, които след 9 септември приемат т. нар. социалистически реализъм за свой творчески метод. Този неин жест я обрича на пълна човешка и творческа изолация чак до смъртта й през 1974 година. Намират я мъртва в апартамента ѝ и тази смърт поражда хиляди градски легенди, които хвърлят сянка дори и върху такива писатели като Николай Хайтов например.

„Извън редовете“ е един съвременен поглед към съдбата на тази талантлива жена. Може би тази книга е един забравен поклон пред нея, защото е всъщност Яна Язова е една велика българка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени