Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Дайнов: Не знам как ЕНП ще излезе от батака, в който се оказа

Снимка: БГНЕС

Или се случва нещо страшно битово и Марешки иска нещо от ГЕРБ, което ще му бъде дадено и ще се върне, или се случва това, което редовно става – всички се подготвят за предсрочни парламентарни избори и заемат изходна позиция. Така проф. Евгений Дайнов анализира ситуацията с обявеното намерение на партия „Воля“ да напусне работата на парламента.

„Европейските избори ще са тест доколко сегашните управляващи са в състояние да продължават да мобилизират своите гласоподаватели“, отбеляза Дайнов в предаването „Нещо повече“.

Политологът коментира темата за евентуално българско дясно обединение по време на евровота, за каквото призова председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол - десните партии в България, които са членове на ЕНП, да се явяват заедно на предстоящите избори за Европейски парламент.

„Това желание на Дол е израз на задълбочаващата се криза в ЕНП. От големите европейски партийни семейства те са в най-тежко състояние. Поводът е Орбан. ЕНП прикрива от години крайни авторитаристи и антиевропейци в собствените си редици и по този начин ги легитимира. /…/ След като ЕНП прикрива авторитарни хора – не само Орбан, Бойко Борисов също е в този кюп, за каква Европа можем да вярваме на ЕНП, че ще пази. Северните партии в ЕНП от това ги е страх – докато сред тях има хора като Орбан, хората няма да искат да гласуват за ЕНП. Не знам как ще излязат от батака, в който се оказаха".

Интервюто с проф. Евгений Дайнов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна