Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

49 убити при терористична атака в джамии в Нова Зеландия

Единият от стрелците бил бял, рус мъж, твърди очевидец

| обновено на 15.03.19 в 14:59
2
Стрелбата в две джамии в новозеландския град Крайстчърч
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 49 души бяха убити и над 20 тежко ранени при стрелба днес в две джамии в град Крайстчърч, Нова Зеландия, като един нападател – австралийски екстремист, очевидно е излъчвал пряко действията си в интернет, предаде АФП.

„Ясно, че станалото може единствено да бъде определено като терористична атака. От това, което знаем, тя изглежда добре планирана“, каза премиерът Джасинда Ардърн Ардърн в обръщение към нацията.

Няма данни за загинали български граждани при нападението в Нова Зеландия, съобщават от българското посолство в Канбера.

Премиерът на Нова Зеландия съобщи, че полицията е открила и обезвредила две взривни устройства, прикрепени към автомобили. И че Нова Зеландия е поставена в най-висока степен на заплаха за сигурността.

За стрелбата са арестувани четирима души, заяви Ардърн и посочи, че те не са били в списъка за наблюдение на потенциални терористи. Задържаните са трима мъже и една жена.

Един от нападателите е десен „терорист“ с австралийско гражданство, съобщи австралийският премиер Скот Морисън.

Той оставил антиимигрантски манифест от 74 страници, в който обяснява кой е и какви са причините за действията му, информира Асошиейтед прес.

Полицията обяви, че мъж, който наближава 30-годишна възраст, е обвинен за убийства и утре сутринта ще бъде изправен пред съд в Крайстчърч. Австралийската телевизия Ей Би Си идентифицира нападателя като Брентън Тарант. 

Ардърн нарече случилото „един от най-мрачните дни в историята на страната“. По думите ѝ, много от хората в джамията вероятно са мигранти.

Видеозапис, циркулиращ в социални медии и очевидно направен от нападател, който го пуснал пряко в интернет, докато атаката се развива, показва как той кара към едната от джамиите, влиза вътре и открива безразборен огън срещу хората вътре, съобщи Ройтерс.

Записът показва вярващи – мъртви или ранени, да лежат на земята.

Мъж, заявил, че бил в джамията „Ал Нур“, казал пред медиите, че мъжът бил бял, рус и носел шлем и бронежилетка. Той влязъл в джамията, докато хората вътре били коленичили за молитва.

„Имаше голямо оръжие… влезе и започна да стреля по всички в джамията, навсякъде“, заяви Ахмад ал Махмуд. Той и други успели да избягат, като счупили стъклена врата.

Полицията съобщи, че 41 души са били убити в „Ал Нур“ – основната джамия в Крайстчърч, и още 7 в джамия в предградието Линууд, като трима от тях извън сградата. Не е ясно къде са загинали другите жертви.

Крайстчърч, най-големият град на Южния остров, беше епицентър на земетресение с магнитуд 6,3 през 2011 година, когато загинаха 185 души.

По информация на българското посолство в Канбера към 9:30 ч. българско време няма данни за загинали български граждани при стрелбата срещу двете джамии в Нова Зеландия. Мисията ни е в постоянен контакт с новозеландските власти, които извършват проверка на самоличността на извършителите и пострадалите.

По повод терористичните актове премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до новозеландския си колега Джасинда Ардърн, съобщиха от правителствената информационна служба. „България решително осъжда този ужасяващ акт на нападение срещу невинни хора“, посочва премиерът Борисов.

Държавният глава Румен Радев изрази съболезнования на генерал-губернаторa на Нова Зеландия Патси Реди по повод жертвите и пострадалите при престрелки в джамии в град Крайстчърч, Нова Зеландия.

„Приемете съболезнования от името на българския народ и лично от мое име за жертвите и пострадалите при престрелки в джамии в град Крайстчърч, Нова Зеландия, при която загинаха десетки души, а други бяха ранени. Омразата на расова основа и мотивирани от ксенофобия убийства на невинни граждани са отвратителни престъпления срещу човешкия живот и демократичното общество“, заявява Радев в писмото си до Патси Реди.

Актът на тероризъм беше осъден и от председателя на ЕС Доналд Туск. В Туитър той написа: "Бруталната атака в Крайстчърч никога няма да омаловажи толерантността и гостоприемството, с които е известна Нова Зеландия".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също осъди терористичните атаки срещу джамиите в Крайстчърч. "НАТО стои до своите приятели и партньори от Нова Зеландия в защита на нашите отворени общества и общи ценности", казва Столтенберг.

За съдействие сънародниците ни могат да се свържат с посолството в Канбера на телефони: 

+612 62 86 97 00, +614 38 00 51 87.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени