Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Злоупотребяват с пасивността ни на потребители

Куклата Кайла разговаря с детето, но и подслушва родителите му

БНР Новини
Снимка: Архив

По повод световния ден на потребителите водещата на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ Ива Дойчинова поставя проблема за „нашия инстинкт като потребители“. В студиото гостува Димитър Маргаритов от „Комисията за защита на потребителите“, а Богомил Николов от асоциация „Активни потребители“ се включва по телефона.
Първият злободневен въпрос е за т.н. умни устройства – телевизори, бойлери, детски играчки и др. – които с помощта на интернет управляваме чрез телефона си. Б. Николов посочва, че те са с минимална степен на сигурност – могат да ни шпионират, а след това техните производители да търгуват с получената за нас информация. Ива Дойчинова припомни нашумелия случай с куклата Кайла, изтеглена от пазара в Германия, която разговаря с детето, но и подслушва родителите му. Николов вижда гаранцията срещу подобни злоупотреби в световно законодателство, което да забранява такива стремежи у производителите и да налага базови изисквания за сигурност още в дизайна на произвежданите стоки.

Ива Дойчинова и Димитър Маргаритов в студиото на програма „Христо Ботев“. Снимка: Кирил Чобанов
По повод некачествените стоки и услуги пък Димитър Маргаритов от „Комисията за защита на потребителите“ съветва гражданите да се отнасят към комисията „В над 2/3 от случаите успяваме да помогнем за разрешаването на проблема“, посочва оптимистично той.
Оказва се, че хората не си отстояват правата докрай. Докато не станем активната страна и не се отказваме толкова лесно, ще злоупотребяват с нашата пасивност. А Богомил Николов ни съветва да използваме социалните мрежи, за да открием и други потребители с нашия проблем. Така ще можем да подадем колективен иск, който е далеч по ефективен.
Още по темата чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна