Eмисия новини
от 11.00 часа

Изборът на Елена Йончева – червена точка или преформатиране на политическото пространство

Снимка: БГНЕС

Да заложи на нещо нестандартно, нещо, срещу което ГЕРБ нямат стратегия за водене на избори, е политика на госпожа Нинова, откакто тя успя да спечели президентските избори с една кандидатура на нестандартен човек, който идваше напълно извън политиката и извън партията – това беше първата голяма червена точка, която тя записа за партията, която води. Това каза за БНР журналистът Мира Баджева, според която ходът е логичен, а „Елена Йончева е на мястото си като лидер на левицата“ в евровота, макар да не е партиен член

„За нея ще бъде много по-лесно, отколкото завоя, който тя трябваше да вземе, ставайки политик и депутат от БСП. Въпросът е в посланието, което се излъчва. Елена Йончева е правилното послание в момента на левицата и на БСП поради много причини. Първо, тя беше острието на партията в последните две години, въпреки че не е партиен член, именно с факта, че като журналист много точно улучваше болните точки, по които може да бъдат уязвени управляващите – язвите, които се виждат много ясно, особено свързани с корупция, с конфликт на интереси на различни нива и така нататък. Тя беше лицето на тази партия, макар да не беше неин член.

"Елена Йончева, като евродепутат, би била много по-убедителна в следващите два месеца кампания, защото най-големият негатив на Станишев е, че той се намеси в един дебат, бидейки лидер на ПЕС, който се оказа крайно непопулярен като послание в България – Истанбулската конвенция“. Не мисля, че мястото на Станишев, като лидер на ПЕС, е извън листата на левицата. Той има място вътре, но в никакъв случай не е на първо или второ място, най-вече поради разнопосочните сигнали, за които веднага БСП би била обвинена, че излъчва, вземайки на челни места човек, който говори точно обратното на това, за което те се борят".

Румен Петков, главен редактор на сайта „Поглед инфо“, е убеден, че евровотът няма да е за избор на европейски депутати, а за преформатиране на българската политическа формула. Той заяви, че има подозрения, че не Корнелия Нинова е определила Йончева като водач на листата, „а тези, които брояха гласовете“:

„Ако беше допуснато системата за номиниране и избор на водачите на листи да бъде напълно демократична при нормални условия, това състезание щеше да бъде изключително честно и щеше да обедини партията, а партията щеше да отиде на избори обединена, с много по-добри резултати. Но тук нещата се случиха така, че даже на самия пленум не съобщиха кой с колко гласа е номиниран от цялата страна!“.

Интервютата на Диана Янкулова с Мира Баджева и с Румен Петков можете да чуете от звуковия файл.

Още от

Променя ли се геномът на българина?

публикувано на 19.06.19 в 15:20

Най-четени