Eмисия новини
от 16.00 часа

АФИС: Трима от четирима запитани не одобряват премахването на надбавките за трудов стаж

Снимка: afis.bg

Трима от четирима запитани не одобряват премахването на надбавките за трудов стаж. Дори и по-голямата част от младите служители и специалисти са на мнение, че не трябва да има премахване на надбавките. Това заяви в предаването "Нещо повече" на "Хоризонт" Стефан Георгиев от социологическа агенция „Афис“ по повод последното проучване на агенцията, в което анкетираните отхвърлят предложените от работодателите основни промени в Кодекса на труда.

Повечето анкетирани не са одобрили и предложението на работодателите за заплащане само на реално отработените часове. Неодобрението е 55% срещу одобрение от около 28%.

Третият въпрос – за желанието на работодателите да увеличат двойно разрешения обем от извънредно натоварване на служителите на 60 часа месечно – среща неодобрението на 54% от всички да запитани, а 27 от запитаните по-скоро одобряват такова увеличаване, допълни Георгиев:

„Имаме много сериозно противопоставяне между тези респонденти, които са собственици на бизнес или се занимават с предприемачество, и респондентите, които се самоопределят като незаемни работници или служители. Има съществена диспропорция и в трите мерки, които сме тествали, в отношението и нагласите между тези две групи. Работниците, наемните служители, до голяма степен се противопоставят на такива мерки, защото привиждат в тях загуба на сигурност, а хората, които се занимават със собствен бизнес, и хората, които са работодатели, са много по-склонни да подкрепят едни такива мерки“.

Различните експерти прогнози говорят за загуба между 20 и 40% от сега съществуващите професии в близките 10-15 години, припомни Георгиев в предаването „Нещо повече“ и изтъкна:

„За нас основният въпрос е следният – как тази трансформация на пазара на труда да намери огледално отражение или през повишаване на квалификация, или през намиране на канали за справедливо разпределение на тежестта, защото в момента данните показват изключително ясно, че дилемата е сигурност срещу гъвкавост“.

В последното изследване на "Афис" за електоралните нагласи отчитат „лек превес на социалистите“, но в рамките на статистическата грешка. От месеци се забелязва и „постепенно но постоянно отслабване на електоралната тежест на ГЕРБ за сметка на една стабилност в ляво“. Постепенно нараства и делът на българските граждани, които искат нови избори:

„Съотношението е 2 към 1 – близо 40%, искат нови избори веднага, а 20% искат запазване на сегашното правителство“. 

Интервюто на Диана Янкулова със Стефан Георгиев можете да чуете от звуковия файл.

Още от