Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следобедният сън в детската градина - да се спи ли и къде

Снимка: БГНЕС

Ще отпадне ли изискването в детските градини и яслите задължително да има обособени кътове за спане? При спазване на условията за почивка на децата има вариант спалните пространства да се обособяват чрез подвижни легла.

Яна Алексиева - психолог в Асоциация "Родители" коментира, че следобедният сън е важен за децата.

"Със сигурност децата трябва да имат възможност за следобеден сън. Тези деца, разбира се, които имат нужда от него. Защото не е безизвестен факт, че в една определена възраст и определени деца спират да имат тази нужда. Така, че за съня 100 процента "за". 

Необходимо ли е да има задължителни помещения с легла в детската градина?

"Дори ние самите сме обмисляли такива варианти и сме правили подобни предложения и разговори - да се оптимизира варианта, в който едни доста сериозни помещения в детските градини се заемат, за да се осигури около час - час и половина почивка на децата. Но ми е ключово важно да кажа, че това да оптимизираме спалните помещения в никакъв случай не си го представяме, че трябва да бъде за сметка на прием на още деца в една група", подчерта Алексиева.  

Има безкрайно много варианти за леглата, които могат да се използват в детските градини, допълни психологът.

Професор Божидар Димитров от Българската академия на науките е категоричен, че сънят е много важен за детето. 

"Детската градина е мястото, където всички деца трябва да се научат да спят, както междувпрочем е хубаво и възрастните да спят. Защото доказано е физиологично, че между 13 и 16 съществува непреодолима склонност към заспиване у всеки човек, свързана с циркадния ритъм. Неслучайно тогава стават всички травми, катастрофи и така нататък. Детската градина е точно мястото за ядене и сън."

По-добре е да има легла в спалните помещения в детските градини, смята проф. Димитров. 

"Детето затова се възпитава вкъщи и в детската градина, за да няма избор. Изборът то ще си го направи, когато порасте и може да разбира. Няма такъв избор да спи или да не. Задължително ще спи, повече, отколкото да яде. Това е категорично." 

Чуйте повече в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна