Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С първа пролет стартира и пролетното почистване на София

Веска Георгиева
Снимка: Ани Петрова, БНР

С първа пролет стартираме 15-ото издание на организираното пролетно почистване на територията на Столична община, каза пред БНР Веска Георгиева, началник на Столичния инспекторат. Кампанията ще продължи до 15 април.

„Добре е всеки да отдели част от времето си и да се включи в организираното почистване първо на квартала си. До 31 март е първият етап – почистване на квартала, на прилежащите територии, градинки, дворове. Почистването включва и облагородяване на градската среда. В почистването влиза и това на графити, боядисване на пейки, електрически табла и стълбове и на всякакви замърсени повърхности. Вторият етап е от 1 до 15 април формално, но той ще продължи, докато има инициативи и те се реализират. Той включва да направим София чиста и зелена. Тази година акцентът пада върху това да намалим пластмасата в околната среда“, обясни Георгиева в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

Тя призова хората да изхвърлят различните видове отпадъци на определените места. „Трябва да сме убедени, че има смисъл“, добави Веска Георгиева.

„По време на пролетното почистване не следва да си изчистим мазето и да изхвърлим нещата до сивите съдове, а следва да си поръчаме контейнер за тази цел, както това важи и за останалото време от годината“, подчерта още началникът на Инспектората. Тя призова да не се плаща на хора с каруци да изхвърлят голям обем отпадък или мебели.

Георгиева посочи като друг акцент в кампанията почистване на деретата.

Осигурени са 50 000 броя чували и 20 000 ръкавици, които ще се раздават в районните администрации от инспекторите на столичния инспекторат. Веска Георгиева посочи, че средствата за тези материали не са от бюджета на общината, а се даряват от спонсори.

Кметът на с. Елин Пелин (гара) Светла Трендафилова подчерта, че хората в общината масово изхвърлят боклука си разделно.

„На гара Елин Пелин живеем 4000 души. Като село е по-лесно. Хората имат грижата да поддържат около домовете си постоянно, а не след призив – в рамките на ден или кампания“.

В организираните местни кампании по почистване се включват и учениците, каза Трендафилова.

Още по темата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна