Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба алармира за вредите от фермите за ценни кожи

| обновено на 20.03.19 в 16:15
Снимка: https://ngi.caai.bg

На 21 март в зала „Левентис“ на Националния природонаучен музей в София ще бъде открита изложбата ”Влиянието на фермите за ценни кожи“. Експозицията ще представи факти за вредното въздействие на животновъдните обекти върху околната среда, хората и самите животни. Фотографии, инфографики, видеа, макети и други материали, свързани с тази индустрия у нас и в Европа, ще бъдат достъпни за публиката в рамките на една седмица.

Изложбата се организира от Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България, която беше подкрепена от над 51 000 граждани и 64 организации и беше внесена в Народното събрание през лятото на 2018-а.

В последните месеци сме свидетели на многобройни сигнали от граждани и медийни публикации за избягали от фермите американски норки, които вече живеят свободно в природата и дори по улиците на големи български градове - алармира пред Радио София Петя Алтимирска, председател на Инициативния комитет за забрана на фермите за ценни кожи у нас. По думите й, най-голямата ферма в България е с капацитет за отглеждане на 128 000 норки, с амбицията да достигне 400 000. Извън темата за нехуманното третиране на диви животни, фермите създават сериозни рискове за хората и биоразнообразието в нашата страна, включително с отпадъците, които се генерират.

През пролетта на 2018 г. доброволци на Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България събират 51 234 подписа в подкрепа на забраната и проекта за изменение на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Подписката е внесена официално в българския парламент на 22 юни 2018 г. До края на миналата година предложението е разгледано от три парламентарни комисии, които препоръчват да бъде внесен проектозакон.

Известни актьори, музиканти, дизайнери и обществени личности също излизат с позиция в плакати и кратък клип под мотото „Предпочитам да нося собствената си кожа“. Във видеото участват Люси Дяковска, Александър Сано, Дидо от Д-2, Мона Гочева, Радина Кърджилова, Диляна Попова.

Изложбата „Влиянието на фермите за ценни кожи“, която се открива утре в Националния природонаучен музей в столицата, включва фотографии, инфографики, видеоклипове, макети и други материали, свързани с тази индустрия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна