Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските борси отстъпват от 6-месечни върхове в резултат на силен спад на акциите на Bayer и на BMW

В сряда европейските пазари на акции отстъпват слабо от техните 6-месечни върхове, достигнати по време на вчерашната търговия, като днешното предпазливо понижение е в резултат главно на солиден спад на акциите на германските компании Bayer и BMW, който причини по-рязко понижение на немски фондов индекс DAX 30.

Инвеститорите обаче остават в предпазливо изчакване на края на двудневното редовно заседание на Федералния резерв (довечера около 20:00 ч. наше време), когато централната банка на САЩ ще представи и своите най-нови макроикономически средносрочни прогнози и очакванията на банкерите за бъдещите нива на федералната фондова лихва. В същото време участниците на капиталовите пазари продължават да оценяват и противоречивите информации относно хода на търговските преговори между САЩ и Китай, както и последния епизод от сагата Брекзит.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,45%, парирайки част от вчерашния скок с 0,6% до най-високо ниво от септември 2018-а година. По този начин общият европейски индекс се очертава да сложи край на петдневния си непрекъснат растеж.

Нeмският фондов индекс DAX 30 поевтинява с 1,25%, заличавайки напълно неговия ръст с 1,1% във вторник до най-високо ниво от 10-и октомври 2018-а година, като днешният спад е в резултат на срив на акциите на Bayer AG с над 12% и на BMW с близо 5%.

Акциите на германския фармацевтичен гигант "Байер" (Bayer AG) поевтиняват с цели 12,2% след решение на американски съд в полза на втори случай по обвинение за причиняване на рак в резултат на използване на препарат от марката "Раундъп" на дъщерната компания – "Монсанто" (Monsanto Co.).

Спад с 4,98% бележат и акциите на BMW, след като немският автомобилен концерн предупреди, че очаква значително понижение на печалбите през предстоящата година (спад с около 10%) и обяви многомилиардни икономии. Германската компания заяви, че е изправена пред значително по-високи разходи с оглед на спазването на въведените по-строги стандарти за вредните газови емисии. Печалбите ще бъдат засегнати от негативните ефекти на обменните курсове, от по-високите цени на суровините и напрежението в световната търговия.

Според BMW нетната печалба през настоящата година ще бъде "далеч под" тази от 2018-а година, когато печалбата на автомобилния гигант се понижи със 17% до 7,2 млрд. евро.. Компанията очаква, че внимателно наблюдаваният от инвеститорите марж на оперативната печалба в автомобилния сегмент на компанията ще бъде между 6% и 8%, което е под дългосрочната цел между 8% и 10%.

BMW също така заяви, че желае да направи икономии за цели 12 млрд. евро през следващите три години чрез ефективност и подобряване на разходите, включително от цифровизацията. Компанията планира да запази работната си сила на нивото от предходната година, но добави, че естественото отслабване на трудовия пазар, причинено от демографските фактори, трябва да спомогне за повишаване на ефективността.

Търговията на останалите европейски борси е доста по-пасивна, като френският индекс CAC40 се понижава с едва 0,17%, докато британският индекс FTSE100 нараства с 0,23% благодарение най-вече на рязко поевтиняване на паунда, след като премиерът Тереза Мей изпрати официално писмо до ЕС с молба за отлагане на датата на Брекзит до 30-ти юни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна