Eмисия новини
от 16.00 часа

Корупционен скандал разтърси италианското движение „Пет звезди“

Кметицата на Рим Вирджиния Раджи осъди действията на своя съпартиец.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващото в Италия движение „Пет звезди“ бе разтърсено от мащабен скандал, след като една от главните му фигури в местната власт в столицата Рим бе арестувана по обвинение в корупция, предаде БТА.

Марчело де Вито, председател на общинския съвет в Рим, е обвинен във вземане на подкупи от предприемачи срещу издаването на разрешения за реализиране на големи строителни проекти.

Лидерът на „Пет звезди“ и вицепремиер Луиджи ди Майо веднага изключи 45-годишния Де Вито от партията. Обвиненията срещу шефа на общинския съвет в Рим са „сериозни и срамни“, написа Ди Майо във Фейсбук.

„Никаква пощада. Няма място за корупция в Рим. Няма две мнения по този въпрос“, написа в социалната мрежа кметицата на Рим Вирджния Раджи, която също е част от „Пет звезди“.

Когато тя бе избрана през 2016 г., поддръжниците ѝ скандираха "Честност! Честност!" След тази историческа победа Раджи положи много усилия да се справи със сметосъбирането, с проблемите на обществения транспорт и с други тежки проблеми на италианската столица. Това я изправи пред вътрешни свади и уволнения в нейната администрация.

Агенция АНСА цитира документи от съдебното разследване, според които Де Вито е вземал пари от братята Тоти – известни изпълнители на крупни градски проекти – в замяна на подкрепа за техните планове да преустроят бивш пазар в района Остиенсе.

Още от