Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕНП замрази членството на партията на Орбан

| обновено на 21.03.19 в 01:25
Премиерът на Унгария и лидер на ФИДЕС Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С внушително мнозинство Европейската народна партия замрази членството на унгарската партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан. В подкрепа на това решение гласуваха 190 делегати, а  четирима бяха против. Решението влиза в сила незабавно. По-рано Гергей Гуяш, шеф на кабинета на Орбан обяви, че ако това се случи, те ще напуснат европейската десница, защото става въпрос както за достойнството на ФИДЕС, така и на Унгария.

Какво следва след вота, обясни председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер:

„На практика това означава, че ФИДЕС не може да издига кандидати за постове в партията, не може да гласува на никакви партийни събрания и дори не й е позволено да участва в срещи. Ще ви дам пример - Виктор Орбан няма да присъства на утрешната среща на върха на лидерите на ЕНП. И изключването на ФИДЕС не е свалено от масата, а е върху нея“. 

Създава се комитет на мъдреците с председател Херман ван Ромпой и членове Ханс -Герт Пьотеринг и Волфганг Шусел, които ще проследят дали ФИДЕС спазва ценностите на ЕНП и по-точно върховенството на закона и дали зачита човешките права, в т.ч. и на малцинствата. Те трябва да изготвят доклада си "в надлежно време" според формулировката на решението.

От своя страна, унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че ще изчака решението на комитета. ЕНП не е една партия, а съвкупност от партии, като там има и по-либерално, и по-консервативно настроени, добави Орбан и определи мястото на ФИДЕС към консерваторите.

На въпрос за кампанията срещу председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в Унгария, той отговори:

„Никога не сме водили кампания срещу Юнкер. Имам собствено мнение за него, но това, което водим в Унгария, е информационна кампания за бъдещите намерения на Европейския съюз“.

По-рано самият Орбан заяви, че ако замразят членството на ФИДЕС в ЕНП, той ще напусне партията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна