Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образователен център за деца отваря врати в Института за етнология и фолклористика

| обновено на 21.03.19 в 11:47
4
Снимка: Институт за етнология и фолкористика с етнографски музей към БАН

Модерен образователен център ще бъде открит в Института за етнология и фолкористика с етнографски музей към БАН. Три зали ще посрещат деца, като в рамките на няколко образователни програми специалистите от Института ще показват българските традиции.

Повече от две години продължи благотворителната кампания, чрез която бяха ремонтирани помещенията в Княжеския дворец, уточни за „Хоризонт“ доц. Петко Христов, изпълняващ длъжността директор на етнографския музей към БАН:

„Ремонтът и оборудването на образователния център ни струваше около 50 000 лева, като по-голямата част от тази сума я даде Българската академия на науките, но също и редица фирми. Трябва в центъра на София, в тази емблематична сграда на Княжеския дворец, да има място, където децата ни да се докоснат до този майсторлък, който предците им са ни го предали“.

„Едната зала се казва „Кукер" - в нея ще се показват занаяти, които изискват малко повече сила. Втората зала сме кръстили „Самодива" - оборудвана е с кухня за приготвяне на обредни кравайчета. „Малък змей" е третата зала, тя е за най-малките, те ще бъдат занимавани с фолклор", разказа още доц. Христов.

Повече за образователния център можете да чуете от репортажа в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна