Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21-ви март - Международен ден на кукления театър

Девет куклени актьори са номинирани за наградата „Сивина“

| обновено на 21.03.19 в 10:25
Снимка: Държавен куклен театър Пловдив

Международният ден на кукления театър отбелязваме на днешния 21 март.

По този повод довечера от 19.00 часа в Столичния куклен театър ще бъде церемонията по връчването на наградата „Сивина“, с която се отличава млад талант в областта на кукленото изкуство. В събота по обед пред театъра ще има Парад на куклите, който от години е голяма атракция за столичани, а след края му малките зрители са канени на премиерата на „Хитър Петър“. Ще има и специални театрални ателиета, а за всичко това, както и среща със студенти от НАТФИЗ, които се обучават за куклени актьори и с техните преподаватели.

Това ще 10-ата церемония, на която един млад куклен актьор ще си тръгне с наградата „Сивина“. Тя носи името на актрисата Сивина Сивинова, която почина на 36 година през 2008-а, но която зрителите още помнят от „Чудната къщичка“, „Вълкът и седемте козлета“, „Котаракът в чизми“, „Златка – златното момиче“. Категорията е една единствена, разказва директорът на Столичния куклен театър Кирякос Аргиропулос:

„Режисьорската гилдия към Асоциацията на кукления театър реши да създаде тази награда, за да поощрим младите актьори в кукления театър. НАТФИЗ всяка година има випускници, а броят на театрите един и същ в България, тоест, местата са ограничени за актьори. Ние искаме да поощрим, наистина, актьорите - тези млади хора, които се отдават и се насочват да се развият професионално в кукления театър“.

Девет куклени актьори са номинирани за наградата „Сивина“. Празникът ще продължи и в събота, когато пред Столичния куклен театър от 11.30 часа ще има голям Парад на куклите, а половин час по-късно и премиера на спектакъла „Хитър Петър“.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна