Eмисия новини
от 10.00 часа

Андрей Стоилов: Телевизията и блоговете издигнаха в култ готварската професия

Снимка: http://bapc.bg

Храненето е не само едно от най-важните неща за човека, но много често е и начин на живот. Професиналните готвачи са тези, от които зависи храната ни да е вкусна, да ни носи наслада и да е съобразена с нашите възприятия.

Андрей Стоилов - председател на Българската асоциация на професионалните готвачи, каза пред Радио София, че българските готвачи са на много добро ниво, следват всички световни тенденции и самите те показват възможностите си, участвайки в редица състезания. Но за стигнат върха, младите готвачи трябва да имат много страст и желание да учат и да се развиват. Тежка и трънлива е работата на професионалния готвач, но носи много голямо удоволствие от постигнатото за всички, които са я избрали, категоричен е Стоилов. Нашумелите напоследък готварски предавания по телевизията и многото популярни кулинарни блогове в интернет допринесоха професията готвач да бъде издигната в култ през последните години. Тя става обект на постоянно внимание и хората стават все по любопитни какво се крие зад вратите на кухнята. Заедно с това днес готвачите вече имат съвременно и красиво облекло и дори възниква мода за готвачи.

По отношение на здравословното хранене, Андрей Стоилов посочи, че най-лесните стъпки са да бъде намалено количеството на солта и да се избягва директното пържене. Друг важен аспект е, че през последните 10-15 години значително е било разнообразено менюто в ресторантите. Намират се разнообразни продукти от цял свят, използват се различни срезове от телешко месо, поднесени по различен начин.

Андрей СтоиловНа 19 и 20 април в Пловдивския панаир ще бъде организирана Националната кулинарна купа, организирана от Българската асоциация на професионалните готвачи. Това е най-голямото състезание на кулинарите в България, уточни председателят на асоциацията. Обикновено на това събитие се събират над 100-120 участници, като то включва и Панорамата на професионалните училища по туризъм, хотелиерство и готварство. По време на Националната кулинарна купа се провеждат различни дисциплини като "Най-добър готвач" или "Кулинарен отбор".
Още от