Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шотландия разпитва бивши агенти на Щази за атентата в Локърби

Либиецът Абделбасет ал Меграхи бе осъден за организиране на атентата.

Шотландските власти ще разпитват няколко бивши агенти на Щази във връзка с атентата над Локърби, съобщи прокуратурата в Берлин, без да дава повече подробности. Агентите на бившата комунистическа Германска демократична република обаче не са обвинени в нищо, се казва още в съобщението.

Шотландия не изключва бившата държавна сигурност на ГДР да е замесена в терористичния акт от 21 декември 1988 г.Тогава при бомбената експлозия в багажното отделение на самолета на американската компания „Пан Ам“ загинаха 270 души.

Прокуратурата в Берлин е получила 5 молби за правна помощ. Разпитани ще бъдат бивши служители на 22-ро управление на Щази. До 1989 на неговите близо 250 сътрудници са били поверени наблюдението и контактите с терористичните организации в Западна Европа и Близкия изток. Досега се смяташе, че обстоятелства около терористичния акт са изяснени. Осъден бе либийският таен агент Абделбасет ал Меграхи, който почина от рак през 2012 г. Година по-рано бунтовници в Либия убиха лидера Муамар Кадафи, смятан за поръчител на бомбения атентат над Локърби. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна