Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Борислав Борисов: Илюзия е, че администрацията е раздута

Представят индекс на административния капацитет на държавната администрация

Снимка: архив

За първи път днес представят индекс на административния капацитет на държавната администрация, който е определен въз основа на проучване в продължение на 2-годишен период.

Тези данни вече са структурирани в книга с автор професор Борислав Борисов, д-р по икономика и д-р на науките по администрация и управление.

„Индексът е базиран на изследване над 80 администрации от централната и териториалните администрации, като са анкетирани около 200 служители, преди всичко главни секретари и отговорни служители, които имат добра представа за състоянието на своите администрации“, заяви пред БНР проф. Борисов.

В предаването „Хоризонт до обед“ на програма „Хоризонт“ той уточни, че тези служители е трябвало да отговорят на 44 конкретни въпроса, които не позволяват субективно отношение, за наличие на определен капацитет и системи за управление, на определени електронни системи.

„Поради това смятаме, че това изследване е достатъчно обективно и дава представа за административния капацитет на администрацията за добро управление“, каза Борисов.

Обхванати са всички нива на изпълнителната власт, без съдебната и законодателната. От администрацията на Министерския съвет и министерствата до държавните агенции и комисии, областните администрации, общинските администрации, териториалните звена на централната власт.

„Електронното управление е много важен елемент на административния капацитет и затова от тези 44 елемента четири са посветени точно на електронното управление. Там се забелязва, че то не е достатъчно добре развито, за да говорим за добър капацитет в този елемент. Странно е, че като че ли на по-високите нива на администрацията то малко отстъпва отколкото на по-ниските нива, където може би са въведени по-добри системи за обслужване на гражданите по електронен път“, отбеляза проф. Борисов.

Той изтъкна още, че е илюзия, че администрацията е много раздута, тъй като администрацията на изпълнителната власт е само 4% от заетите в България.

„Говори се, че те са много повече и това е вярно, но ако причислим служителите на МВР, МНО, образователните институции, но това не са чиновници“, каза професорът.   

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна