Eмисия новини
от 11.00 часа

Новите технологии заличават разликите между половете, без да убиват традиционните роли

Жените са по-отворени към новостите и ги въвеждат в семейството, отчитат социолозите

Снимка: Reuters

Новите технологии овластяват жените, сочат данни от изследване на „Галъп“, представени на конференцията "Жени, технологии, време".

Технологиите все по-често помагат на жените да се изравнят с мъжете във възможността за кариерно развитие. И ако мъжете в огромното си мнозинство следят новините, то жените са носители на новостите и използват в по-голяма степен новите технологии, и в бита и на работното си място. Това коментира Първан Симеонов - изпълнителен директор на Галъп Интернешънъл.

„Оказва се, че мъжете са по-добри в хардуерните неща, а като става дума за софтуер, най-общо казано, жените са по-добри. Жените от „играчки“ се превръщат в играчи.“

Данните от въпрос „Кой играе повече“ показват, че двата пола играят еднакво, което по думите на анализатора се отчита като новост, прогрес и ръст.

„На територията на обичайните роли – кой печели повече, кой пазарува, кой е навън, кой е вътре в дома – не се променят много нещата. Но когато седнат пред компютъра, и мъже, и жени стават равни. Това изравнява шансовете“, отбелязва Симеонов.

Жените са по-отворени към новите неща и ги въвеждат в семейството, отчитат социолозите. „Казано съвсем фриволно и с усмивка (цялото изследване е направено с усмивка), докато седи повече у дома, жената, съвсем парадоксално е повече по света в сравнение с мъжа. Защото докато седи у дома, тя има повече достъп до социални медии, до интернет.

В редица бизнес сектори по-успешните мениджъри вече са жени. „И това се дължи на много простия факт, че като че ли жената взима най-доброто от двата свята – и от традиционната представа, че тя е подредена, че добре се грижи, и от факта, че е по-отворена към новото през новите технологии, което е известен компенсаторен ефект, известно догонващо развитие.“

Жените имат и по-голям дял като потребители в онлайн търговията и в по-голяма степен се възползват от възможността да работят, учат и общуват от дома си, отчита изследването. 

„Това е много личен избор – спестеното време как го инвестираме и до каква степен използваме възможностите, които интернет ни предоставя. Връзките, които съвременните мъже и жени създават онлайн, вече са един наистина голям социален експеримент – всеки месец 200 милиона души глобално намират свой партньор, използвайки виртуалната среда. Статистиката показва, че браковете сключени през виртуални запознанства, са по-трайни, отколкото физическия контакт във физическия свят“, посочва председателят на Дигитална национална коалиция Гергана Паси.


Още от

Има безплатен WiFi в центъра на Варна

публикувано на 11.10.19 в 10:06