Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия победи Холандия насред Амстердам

Нико Шулц бележи за 3:2 в Амстердам.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С късен гол Германия направи успешен старт на европейските квалификации по футбол след успех с 3:2 над Холандия на "Йохан Кройф Арена" в Амстердам в среща от втория кръг в група "С" на европейските футболни квалификации.

След четвърт час игра гостите заслужено откриха резултата. Нико Шулц проби от ляво и пусна пас по тревата в наказателното поле, Матайс Де Лихт се подхлъзна и позволи на Лерой Сане да овладее необезпокояван на 7-8 метра от вратата на близката греда и той с прецизен изстрел в далечния ъгъл не даде шансове на Силесен. 

В 25-ата минута Холандия стигна до първото си по-добро положение. Райън Бабел беше изведен в чиста позиция от Куинси Промес и стреля от 15 метра, но Мануел Нойер изби. Две минути по-късно Бабел направи рядък пропуск, след като от 5 метра засече от въздуха право в Нойер след центриране от дясно на Промес. 

Домакините не успяха да използват импулса в играта си и в 34-ата минута Гнабри удвои аванса на Германия. Той получи дълъг пас от Антонио Рюдигер по лявото крило, навлезе към центъра, освободи се от Върджил Ван Дайк и с прецизен шут от границата на пеналта преодоля за втори път Силесен. 
Шест минути по-късно Сане можеше да реши всичко, след като беше изведен от Гнабри в чиста позиция в дясно в пеналта, но Силесен спаси удара на играча на Манчестър Сити по диагонала.

Веднага след почивката домакините се върнаха в мача. В 48-ата минута Мемфис Депай центрира от ляво и Де Лихт с глава реализира първия си гол с националната фланелка, за да намали на 1:2.

С дълбока преса и по-агресивна игра холандците стигнаха до изравняване четвърт час по-късно, когато Депай се възползва от неубедителна изява на германските защитници в пеналта и с удар по тревата от 12 метра вкара третия си гол от началото на европейските квалификации.

Въпреки че бяха надиграни след почивката, германците все пак стигнаха до победата. В последната минута Марко Ройс беше изведен в ляво в пеналта и пусна към непокрития Нико Шулц, който от 10-ина метра прати топката в долния ляв ъгъл на Силесен за крайното 3:2. Така Холандия загуби в деня, в който се навършиха 3 години от кончината на легендата Йохан Кройф.

Така двата отбора имат по 3 точки, но Германия е с мач по-малко.

В друга среща от групата Северна Ирландия спечели с 2:1 срещу гостуващия Беларус с победен гол на Джош Мадженис в 87-ата минута и с пълен актив от 6 точки оглави подреждането.

В група "I" фаворитът Белгия очаквано надделя над домакина Кипър с 2:0 и продължава с пълен актив от 6 точки. 
Еден Азар откри резултата още в десетата минута с изстрел от 15 метра след асистенция на Миши Батшуай. 
Осем минути по-късно Торган Азар изведе Батшуай в чиста позиция в пеналта, нападателят преодоля на скорост вратаря Урко Пардо и вкара топката в опразнената врата. 
До края белгийците контролираха срещата и не допуснаха изненада.

В група "G" Полша също записа втори пореден успех на старта след 2:0 срещу гостуващия Латвия и е лидер във временното подреждане с пълен актив от 6 точки.
Роберт Левандовски удари греда в 35-ата минута, а след това Кжищоф Пьонтек и Камил Гросицки на два пъти направиха пропуски.
Левандовски все пак откри резултата в 76-ата минута, когато засече с глава центриране на Аркадиуш Река от ляво.
Шест минути преди края Камил Глик реши всичко с втори гол. Той вкара отблизо от въздуха след центриране от корнер на Якуб Блашчиковски от ляво.

В другата среща от групата Словения не успя да се възползва от игровото си предимство и стигна само до 1:1 при домакинството си на Северна Македония.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени