Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христова: Борисов не би се лишил от организатор като Цветанов

"Апартаментгейт" - напрежение между лобита и ниска активност на евровота

Кънчо Стойчев: Тече операция по отстраняването на Цветан Цветанов

Антоанета Христова и Кънчо Стойчев
Снимка: БГНЕС

"В момента тече операция по отстраняването на Цветан Цветанов, но това няма да се окаже фатално за ГЕРБ. Преувеличена е ролята на Цветанов". Това заяви пред БНР социологът Кънчо Стойчев. "Цветан Цветанов е под най-голямо напрежение сега. За Борисов също има напрежение, но той със своя политически нюх заема правилната позиция", коментира в предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Стойчев.

Според социолога скандалът, наречен "Апартаментгейт", ще се развие към разрешаване по Устава на ГЕРБ - с решение на Изпълнителната комисия на партията. Най-малкият негатив ще е, ако бъдат отстранени всички, замесени в тази случка, смята Стойчев, но той прогнозира, че ще започне вътрешнопартийна битка и спор за властови позиции:

"В спора, който не виждаме, най-вероятно е и определянето на листите за евровота. Знаем, че Цветанов, едва ли не, определя имената в листите, но този път явно това няма да е така".

"Партия ГЕРБ е партия на Бойко Борисов", категоричен бе социологът и обясни, че това лесно може да бъде проверено: "Ако реши ГЕРБ да си смени устава и направят пряк избор за лидер на партията, 95 % ще гласуват за Борисов. Той е истинският лидер". По думите му който мисли, че това е партия на Цветанов, дълбоко греши.

По повод новопридобитите апартаменти от политици от ГЕРБ на занижени цени Кънчо Стойчев коментира, че демонстрирането на благополучие е обидно за избирателите. Той уточни, че не става дума за престъпление, защото само съдът може да се произнесе за това, но става дума за моралната страна при една такава сделка.

Стойчев изрази съмнение, че БСП ще може да се възползва от напрежението в ГЕРБ: "Пряко и директно преливане към БСП е невъзможно, но занижено участие от страна на избиратели от периферията на ГЕРБ ще се отрази на изборите". Той прогнозира, че преди местните избори сериозна промяна в страната няма да има, защото за ГЕРБ и за Борисов доброто представяне на изборите за местна власт е ключово.

"Ако днешните сигнали за напрежение между лобитата на Цветан Цветанов и Томислав Дончев продължат и се валидизират в следващите дни, това ще изиграе изключително негативна роля за ГЕРБ". Това каза пред БНР проф. Антоанета Христова от БАН. По думите ѝ единството на една политическа партия гарантира доброто представяне на избори, но когато има вътрешни конфликти, не знаем какво ще се случи в деня на избори.

Според проф. Христова Цветанов носи вътрешнопартийни позитиви за ГЕРБ - познава структурите и хората в партията и поради това е важен в логистиката на предизборната кампания, затова прогнозира, че "един лидер (Бойко Борисов - бел.ред.) не би се лишил от такъв организатор, който е и доказано лоялен на партията".

В предаването "12+3" тя коментира, че т. нар. "Апартаментгейт" е репутационен проблем, който е свързан с нарушена морална норма, това означава, че трябва да има санкция за Цветанов, която би могла да бъде отнемането на председателския му пост на ПГ на ГЕРБ, без да напуска парламента.

"Така Цветанов би бил скрит от медийните очи за предизборната кампания, но структурите на партията ще знаят, че той още е на линия и могат да разчитат на него", уточни Христова.

По думите ѝ е лошо в период на предизборна кампания вътрешните конфликти в партията да станат видими:

"Групичката, която е на позиция "Цветанов е невинен", нанася вреди на имиджа на ГЕРБ и вреди на свободата на действие на лидера Борисов. Цветанов и Дончев трябва да дадат знак за единство, ако не искат да навредят имиджово на партията си".

Проф. Христова прогнозира, че хората ще се откажат да гласуват на евроизборите заради скандалите:

"Скандалът с апартаментите се отразява на всички политици. В него няма добри - руинира се доверието във всички, за БСП важи също".

Интервютата на Петър Волгин с Кънчо Стойчев и с проф. Антоанета Христова можете да чуете от звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна