Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиз Бурбо: Да слушаме сърцето, а не егото си

Канадският психотерапевт преподава системи за самоусъвършенстване и напредък

Славена Илиева и Лиз Бурбо до афиш за семинара в София

Канадският психотерапевт с 50-годишна практика Лиз Бурбо гостува у нас, за да представи системата си "Слушай своето тяло". Тя е в България за първи път по покана на Women’s Academy.

„Никога не знаете какво ви очаква“, каза Лиз Бурбо пред българска публика. На 78-годишна възраст тя има зад гърба си 25 книги, превеждана е на повече от 20 езика, преподавала е в повече от 28 страни. 

Лиз Бурбо произхожда от семейство с 11 деца. Самата тя е майка на три деца. Родена е в Квебек, където основава и академията „Слушай своето тяло“. „Нашето тяло е най-големият ни приятел на земята“, обича да казва Лиз Бурбо.

Пише първата си книга буквално за две седмици. Споделя, че това, от което е бягала, а именно да пише, днес е вече начин на живот и възможност да е по-близко до хората и да пътува в различни точки на света.

Бурбо е вдъхновение за желаещите да се усъвършенстват или да работят върху петте основни травми - отхвърлянето, предателството, изоставянето, унижението и  несправедливостта.

„Човек не може да се „излекува“, но важно е да не реагираш силно на тези травми. Човек обикновено си слага някаква маска. Това, което предизвиква у нас страдание, е слагането на маската. Всяка травма изисква някаква маска. Важно е да намалим тези реакции на травмите, да приемем тези отрицателни въздействия като травма. Винаги ще се срещаме с такива негативни неща, но трябва да не се чувстваме засегнати от тях“, коментира Лиз Бурбо в интервю за "Хоризонт".

Можем да разберем коя травма ни е „маркирала“ по реакцията, която изразяваме в такива случаи. Всеки трябва да работи конкретно върху своите травми, съветва психотерапевтът.

Част от оздравителния процес, за да станем господари на живота си, е да приемем страховете си, смята още Бурбо, която не е привърженик на понятието "мисия", но смята, че трябва да търсим смисъла на нашето съществуване. „Всеки има нещо божествено в себе си – да се чувства, че той управлява живота си и да е убеден в това, което прави“, подчерта тя.

Няма значение на каква възраст човек ще се обърне към себе си - на 30, на 50, на 80 години. Човек  трябва да действа и да опитва нови неща, но обикновено от страх правим точно обратното, разказва още Лиз Бурбо.

„Не трябва да търсим причини за неуспеха, а да поемем отговорност. Когато човек осъзнае какво го блокира, трябва да поеме в посока да промени нещата“, вярва Бурбо, която дава 20 начина за преодоляване на психически блокажи и бариери, които ни пречат да напредваме.

По думите й, добре е „да си дадем правото да бъдем такива, каквито не искаме да бъдем, за да можем да станем такива, каквито искаме да бъдем“.

„Трябва да слушаме сърцето, а не егото си, защото когато слушаме егото си, ставаме негов роб, а ако слушаме сърцето – ставаме господар“, обобщава Лиз Бурбо.

Още за идеите и дейността на Лиз Бурбо слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна