По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР в Пловдив, Варна, Стара Загора, Шумен и Благоевград.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 4,00 и 6,00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна.

Публикации

11-годишният Вальо

"Фабрика за добро" сбъдва мечтите на 11-годишно момче от обезлюдяващо се село

В края на миналата година в предаването "По първи петли" ви разказахме история, в която главен герой беше едно 11-годишно момче, което живее в отдалечено село до румънската граница - Поручик Кърджиево, община Крушари, заедно с още петнайсетина..

публикувано на 28.01.19 в 15:17
Тина Ангелова

В сняг и пек кметски наместник снове пеша между две села

Тина Ангелова живее в белоградчишкото село Граничак и освен на това село, е кметски наместник и на съседното – Дъбравка. Обществен транспорт между двете населени места няма. Затова ежедневно Тина изминава трикилометровото разстояние между двете..

публикувано на 15.01.19 в 13:33
С факелно шествие пренасят символичния огън на Яворовата поезия от къщата-музей до паметника на поета в градския парк в Чирпан.

"Яворови януарски дни“ се откриват в Чирпан

Традиционните "Яворови януарски дни" ще бъдат открити тържествено днес в Чирпан със запалване на символичен огън на Яворовата поезия и факелно шествие до градския парк. Акцент на честванията ще бъдат две годишнини - 120 години от написването на..

публикувано на 13.01.19 в 08:36
С факелно шествие пренасят символичния огън на Яворовата поезия от къщата-музей до паметника на поета в градския парк в Чирпан.

На 13 януари започват Яворовите дни в Чирпан

Със запалване на символичен огън на Яворовата поезия в двора на музея в Чирпан и факелно шествие до градския парк ще започнат Яворовите дни. Традиционно те се откриват на 13 януари, рождената дата на поета.     Тъй като тази година се навършват 120..

публикувано на 10.01.19 в 10:48
Ямболските коледари са сред най-активните и ревностни привърженици на традицията.

Даскалска коледарска група обикаля възрожденския Котел

Даскалска коледарска група тръгва от Кьорпеевата къща по заснежените улици на възрожденския Котел. Мъжете са облечени в автентични котленски носии. Гласовете им разкъсват тишината на заснежените балкански улички. П есента им кънти в прозрачния котленски..

публикувано на 22.12.18 в 16:28
През зимата Илия Савов работи в Пампорово.

Илия Савов, който върна портмоне с 1000 лева: Чуждото никога не ме е съблазнявало

На тротоара в центъра на Смолян близо до кино „Дружба“ 29-годишният Илия Савов от Смолян намери портмоне с пари и документи и ги върна на собственичката им - възрастна жена от областния град.  С човешката си постъпка Илия трогна родопчани...

публикувано на 17.12.18 в 13:07

Здравка Славенова: Сериозно се замислям да се върна в България

Здравка Славенова живее във Ванкувър, Канада, от 1990 година. До там пътищата я отвеждат през Германия. Напуска България през 1988 година. В момента развива успешен бизнес, но признава, че корените я теглят все по-силно към родните места - родом..

публикувано на 16.12.18 в 11:15
Силвия Симова, Офелия Ривера, Луис Гомес и Славена Илиева

Двама мексиканци търсят прилики в бита и културата между България и Мексико

Офелия Ривера и Луис Гомес са в България по програма за обмен на студенти.  Първите впечатления след пристигането на Офелия тук са свързани с българската храна и шевиците. „Това, което ме впечатлява, е текстилът, цветовете, които се използват –..

публикувано на 11.12.18 в 13:30

58-годишният студент Красимир Дердов: Важно е човек да осмисли живота си

За образованието няма възраст. Това доказва 58-годишният Красимир Дердов от Созопол. Той е студент първа година във Великотърновския университет, в специалност „Културен туризъм“.       Созопол има многовековна история, но има и други места в..

публикувано на 10.12.18 в 16:21
Панайот Панайотов

Панайот Панайотов разплака българи в далечна Австралия

Панайот Панайотов събра почитатели в далечна Австралия. Той изпълни свои хитове  в Пърт, Сидни, Бризбейн и Аделаида.  Всичко е наредено от съдбата, споделя певецът в предаването "По първи петли" певецът.  По думите му, ра ботата на един артист е да..

публикувано на 01.12.18 в 10:10