По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР в Пловдив, Варна, Стара Загора, Шумен и Благоевград.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 4,00 и 6,00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна.

Публикации

Марин Георгиев

Марин Георгиев: Имаме много талантливи литератори, но малко поети

Марин Георгиев е издател, писател, литературен критик. Автор е на книгата "Третият разстрел" за Никола Вапцаров. Издал е поредица от книги с произведения на различни поети. "Венета Вълева стана причина да създам една поредица . Аз най-напред издадох един..

публикувано на 12.11.19 в 10:53
Проф. Иван Миланов, проф. Арман Постаджиян, Радостина Христова

Модерно лечение спасява пациентите с инсулт

Инсулът е мозъчен пристъп, който засяга годишно 17 милиона души по света. Това е втората най-честа причина за смърт и водеща причина за инвалидизиране при възрастните, сочат данните на Алианса по инсулт за Европа. В 37 лечебни заведения   в..

публикувано на 04.11.19 в 16:44
Петър Учкунов, Спас Крайнин, Николай Учкунов (от ляво надясно)

Николай Учкунов: Истинският изпълнител се познава по бавните песни

Николай и Петър Учкунови продължават семейната традиция на фолклорния дует на близнаците Учкунови. Бащата Николай Учкунов и синът Петър Учкунов изпълняват в дует фолклорни песни. "Приличаме си, може би гласът, самият глас, самата специфика на гласа",..

публикувано на 25.10.19 в 14:55
Д-р Мариела Василева от Клиниката по хирургия на Александровска болница

Д-р Мариела Василева: Има разлика в лечението на рак на гърдата у нас и в Европа

Октомври е обявен за световен месец за борба с рака на гърдата. 4 хиляди жени годишно се разболяват от тази болест у нас. За разлика от Европа, в България по-рядко се прилага метод за определяне вида на тумора - вид биопсия преди операция на рак на..

публикувано на 15.10.19 в 15:33

Руанда, която топи стереотипи

„В България живеем на бързи обороти, правим много неща и ги правим импулсивно, даже инертно. Като че ли не успяваме да се замислим за това кое е важно в живота ни.“ Мнението е на Валентина Венкова, която след пребиваване в Руанда променя тотално..

публикувано на 08.10.19 в 14:02
Ансамбъл

Ансамбъл „Чинари“ представя „Магията на танца“ в открито море

За първи път ансамбъл „Чинари“ ще представи богатството и красотата на българския фолклор в открито море. Спектакълът на 22 септември е част от специална българска програма на борда на един от най-големите круизни кораби в Европа. Петхилядната..

публикувано на 21.09.19 в 06:30

На фестивала „Древна балканска земя“ в Павликени показват антични занаяти

Фестивалът „Древна балканска земя“ в Павликени за трети пореден път прави достояние на широката публика техники за изпичане на керамика от древността.  Целта на фестивала е да се покажат възстановки на антични занаяти.  „Древни, стари занаяти,..

публикувано на 09.09.19 в 10:12
Джон Мортън

Джон Мортън: В деня ни трябва да има място за повече добро

"Възприемам работата си като начин да изучавам различия в културата и вярванията на различните общности по света, като възможност  да открия, че всички ние имаме сърце". Това каза в интервю за "Хоризонт" Джон Мортън, доктор по духовни науки,..

публикувано на 22.08.19 в 12:26

Иван Чакъров: Има ренесанс на традиционните занаяти

Традиционният панаир на занаятите в село Орешак се провежда по традиция в дните около храмовия празник на Троянския манастир. Събитието е с над 150-годишна история. Местните предания гласят, че началото му се корени във втората половина на 18..

публикувано на 19.08.19 в 15:17
Проф. Иван Щерев

Всяка втора жена с рак на гърдата живее в стрес

Всяка втора жена с рак на гърдата живее под стрес дори и след успешно лечение и добра прогноза. Това показва първото у нас изследване на качеството на живот преди и след химиотерапията при жени с карцином на млечната жлеза. Всяка пета жена с рак на..

публикувано на 19.08.19 в 11:30