По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР в Пловдив, Варна, Стара Загора, Шумен и Благоевград.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 4,00 и 6,00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна.

Публикации

Проф. Владимир Пилософ

Диференцираното финансиране на детското здравеопазване е задължително

Бившият директор на Фонда за лечение на деца професор Владимир Пилософ и председател на Българската педиатрична асоциация коментира, че е необходимо да има диференцирано заплащане на болниците, които поемат най-тежките случаи с болни деца. "Трябва..

публикувано на 03.06.19 в 16:29

Кампанията "Движи се и победи" събира любители на пешеходния туризъм

Вече 19 години във Велико Търново се провежда кампанията "Движи се и победи". Каузата обединява деца и възрастни, усилията а общинските власти, Регионалната здравна инспекция, на Туристическото дружество "Трапезица- 1902", Младежкия дом в града и..

публикувано на 13.05.19 в 09:16

Ловеч отново столица на духовата музика

В Ловеч се проведе традиционният фестивал на духовите оркестри „Камен Луков“, в който се включиха шест оркестъра – от Ветово, Троян, Велико Търново, Габрово и Ловеч. „Фестивалът е естествено продължение и надграждане на традиционните празници на..

публикувано на 07.05.19 в 15:03
Национално движение

Майсторките в „Работилница Седянка“ съхраняват традиционни занаяти

Национално движение „Работилница Седянка“ чества осем години от своето създаване. Мисията на майсторите на приложни занаяти е да възродят, запазят и предават българските традиции. Преди 60-70 години жените в дома са тъкали, прели, везали, плели и шили..

публикувано на 30.04.19 в 09:57
Част от откриването на новия арт център в Плевен

Творителницата "О`Писменехъ" на Диян Павлов в Плевен става арт център

Познатата до момента на много жители на Плевен и гости на града Творителница "О`Писменехъ" на Диян Павлов разшири присъствието си, превръщайки се в нов арт център. "Творителница "О`Писменехъ" е мястото, където показвам и разказвам за възникването на..

публикувано на 08.04.19 в 11:04
Двамата духовници са основатели на манастира

Двама млади духовници основаха православен манастир край Бостън

Двама родени в САЩ млади мъже са основатели на православен  манастир край Бостън. Отец Натанаил и отец Йосиф гостуваха на Видинския митрополит Даниил.  Манастирът "Св. Йоан Кръстител" е единственият на територията на САЩ към Българската православна..

публикувано на 29.03.19 в 14:50
Участнички в конкурса

Музеят в Кюстендил прави изложба с уникални традиционни облекла от региона

Уникална етно изложба е подредена в зала "Стримон" на Регионалния исторически музей в Кюстендил.  За първи път в една експозиция са събрани автентични традиционни облекла, тъкани и накити от фондовете на музеите в Брезник, Перник, Кюстендил, Банско..

публикувано на 29.03.19 в 13:05
Славена Илиева и Лиз Бурбо до афиш за семинара в София

Лиз Бурбо: Да слушаме сърцето, а не егото си

Канадският психотерапевт с 50-годишна практика Лиз Бурбо гостува у нас, за да представи системата си "Слушай своето тяло". Тя е в България за първи път по покана на Women’s Academy. „Никога не знаете какво ви очаква“, каза Лиз Бурбо пред българска..

публикувано на 25.03.19 в 15:36
Боряна Маринкова, председател на Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства

1512 лекарства са изтеглени от българския пазар за последните 4 години

1512 лекарства са били изтеглени от българския пазар за последните 4 години. Това стана ясно на работна среща в Пампорово на Федерация „Български пациентски форум“ и Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства. В 62%..

публикувано на 18.03.19 в 11:22
92-годишният д-р Кирил Петков не връща пациенти.

Зъболекар ветеран от Дупница продължава да преглежда и пише книги

92-годишен зъболекар от Дупница продължава да работи и не връща пациенти. На ден идват поне по десетина. Д-р Кирил Петков издаде и п етата си книга. Тя е посветена на родното му село Дяково, което посещава редовно, шофирайки "Рено"-то си...

публикувано на 15.03.19 в 16:04