По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР в Пловдив, Варна, Стара Загора, Шумен и Благоевград.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 4,00 и 6,00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна.

Публикации

На фестивала „Древна балканска земя“ в Павликени показват антични занаяти

Фестивалът „Древна балканска земя“ в Павликени за трети пореден път прави достояние на широката публика техники за изпичане на керамика от древността.  Целта на фестивала е да се покажат възстановки на антични занаяти.  „Древни, стари занаяти,..

публикувано на 09.09.19 в 10:12
Джон Мортън

Джон Мортън: В деня ни трябва да има място за повече добро

"Възприемам работата си като начин да изучавам различия в културата и вярванията на различните общности по света, като възможност  да открия, че всички ние имаме сърце". Това каза в интервю за "Хоризонт" Джон Мортън, доктор по духовни науки,..

публикувано на 22.08.19 в 12:26

Иван Чакъров: Има ренесанс на традиционните занаяти

Традиционният панаир на занаятите в село Орешак се провежда по традиция в дните около храмовия празник на Троянския манастир. Събитието е с над 150-годишна история. Местните предания гласят, че началото му се корени във втората половина на 18..

публикувано на 19.08.19 в 15:17
Проф. Иван Щерев

Всяка втора жена с рак на гърдата живее в стрес

Всяка втора жена с рак на гърдата живее под стрес дори и след успешно лечение и добра прогноза. Това показва първото у нас изследване на качеството на живот преди и след химиотерапията при жени с карцином на млечната жлеза. Всяка пета жена с рак на..

публикувано на 19.08.19 в 11:30

Младежи с интелектуални затруднения изработват бижута и сувенири в Мездра

Вече месец трудотерапевтичната и арт работилница на  фондация „Проект Северозапад“ е ситуирана в Мездра.  В нея екипът на фондацията осигурява условия за занимания на младежи с интелектуални затруднения. Те изработват бижута и сувенири за..

публикувано на 05.08.19 в 14:56

„Археология на забравата“ - каква е цената на модернизацията

Музеят за съвременно изкуство "Софийски арсенал" е домакин на изложбата "Археология на забравата". Експозицията е част от проект за опазване на културното наследство в района на Деветашкото плато. Реставрационните дейности започват преди шест..

публикувано на 05.08.19 в 13:30
Дядо Добри

На днешния ден е роден дядо Добри - светецът от Байлово

На днешната дата през 1914 година в село Байлово  е роден Добре Димитров Добрев, известен в цяла България като Светеца от Байлово. За съжаление той вече не е между живите, но остави дълбока диря след себе си със своята чиста вяра в Бог и в неговата..

публикувано на 20.07.19 в 12:43
Предмети, изплетени от листа на царевица

Изкуството да създаваш предмети от царевични листа

Плетенето с царевична шума не е занаят или изкуство, което се учи по интернет. За рогозката и щорите не е проблем, защото е равна плетка, но не е същото, когато се майстори ваза или делва например. Трябва някой да ти хване ръката, да ти покаже как да..

публикувано на 15.07.19 в 15:50
Проф. Владимир Пилософ

Диференцираното финансиране на детското здравеопазване е задължително

Бившият директор на Фонда за лечение на деца професор Владимир Пилософ и председател на Българската педиатрична асоциация коментира, че е необходимо да има диференцирано заплащане на болниците, които поемат най-тежките случаи с болни деца. "Трябва..

публикувано на 03.06.19 в 16:29

Кампанията "Движи се и победи" събира любители на пешеходния туризъм

Вече 19 години във Велико Търново се провежда кампанията "Движи се и победи". Каузата обединява деца и възрастни, усилията а общинските власти, Регионалната здравна инспекция, на Туристическото дружество "Трапезица- 1902", Младежкия дом в града и..

публикувано на 13.05.19 в 09:16