Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Арабаджиев: Срещу нас се води икономическа война с политически средства

Български превозвачи протестират пред Европейския парламент в Брюксел срещу проекта за пакет „Мобилност 1“
Снимка: БТА


Срещу нас се води икономическа война с политически средства, каза пред БНР Йордан Арабаджиев – изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, в коментар за спорния пакет „Мобилност“.
„Има определена група евродепутати от западноевропейски държави, които явно имат особен интерес, мотивирани са по някакъв начин. Влизането на пакета в проекта на дневен ред дори беше със заобикаляне на правилата. Наясно сме, че противникът ни действа, без да се съобразява с правилата, действа манипулативно, действа под прикритието на това, че се борят за социални права. Срещу нас се води икономическа война с политически средства. В последния възможен момент се вкарва нещо скандално, което три пъти досега е гласувано в ЕП и отхвърлено. Дори вкарвайки го никой, не знае какво точно ще се гласува“, изказа мнението си Арабаджиев в интервю за предаването „Нещо повече“.

Според него чисто технически няма как пакетът „Мобилност“ да бъде финирлизаран в този Европарламент. Тук по-скоро отчитаме политическия ефект, каза той.

„Очакваме да има и разумни евродепутати, които ще оценят всички негативни последици, които би оказал този мобилен пакет. Убедени сме, че голяма част от тези евродепутати, които биха гласували евентуално днес и в сряда, ако остане в дневния ред, може би няма да бъдат в следващия ЕП. Кой ще носи политическата отговорност – един отиващ си ЕП да взима едно такова важно решение, което ще предопредели съдбата на един отрасъл в следващите 10-15 години“, коментира още Йордан Арабаджиев.

Той подчерта, че страната ни трябва да има ясна визия за това кой отрасъл ще защитаваме с всички сили и средства в следващия ЕП.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна