Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Пампоров: Репресията спрямо ромите може да доведе до гражданска война

Войводиново, ромска махала
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов поставя на публично обсъждане „Концепция за промени в политиката за интеграция на ромския етнос“. От името на ВМРО Каракачанов оповести преди месец сериозни мерки по отношение на ромите. Те предвиждат спиране на помощи при редица случаи, включително отказ от работа, ваксинация и спиране на децата от училище.

"Не е предизборно повдигането на темата, защото ние от дълги години я обсъждаме и сме предприели редица действия". Това каза пред БНР Красимир Богданов - депутат от ВМРО. По думите му много от проблемите касаят местната власт, но е необходима сериозна държавна политика - с административни мерки и промяна в законодателството. В предаването "12+3" на програма "Хоризонт" той уточни, че е необходим регистър на всички жилища във всички общини - законни ли са, имат ли добри битови условия.

Пред БНР доц. Алексей Пампоров от БАН коментира, че България има приет план за действие за интеграция на ромите, с ясно разписани мерки.

"Една част от нещата в т.нар. "Концепция на ВМРО" са приети още преди 4 години", припомни той в предаването "12+3" на програма "Хоризонт". Според него за незаконните постройки на ромите не са виновни самите те, а тези, които са "проспали" това незаконно строителство.

"Когато имаме такава концентрация на бедност и на ниско образование, са необходими целеви, добре насочени мерки, които не трябва да са репресивни. Репресията само ще създаде напрежение. Репресията може да доведе до гражданска война, защото човек, когато е неграмотен, може и да не разбере защо му се случва това, което вие искате да му се случи".

Цялото интервю на Снежана Иванова с Алексей Пампоров и Красимир Богданов и анкета на Кремена Данева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна